Малайзия предвижда 3 години затвор за хора, които носят цветен часовник Swatch  Снимка: © Swatch

Вече може да получите присъда от 3 г. затвор ако сложите часовник на швейцарския производител Swatch с дизайн "Дъга" в Малайзия.

Правителството забрани цветните часовници, като ги добави към списъка си със забранени „свързани с ЛГБТК (общността)" продукти и твърдението, че са „вредни за морала“.

Така всеки, който носи, продава, внася или разпространява по какъвто и да начин продуктите с тема на дъгата на Swatch (часовници, аксесоари, каишки, части или опаковки) е изправен пред възможността да отиде в затвора, както и да бъде глобен до 20 000 рингита (4 375 долара.), ако бъде осъден.

Това става ясно от официални документи, публикувани в националния вестник на Малайзия, цитирани от CNN.

В азиатската държава хомосексуализмът е престъпление, което се наказва с глоби и затвор до 20 години. В Малайзия най-проповядваната религия е мюсюлманската като през последните години там се наблюдава нарастване на консервативните нагласи.

Продуктите Swatch са забранени, тъй като са вредни за морала, обществения интерес и националния интерес чрез насърчаване, подкрепа и нормализиране на ЛГБТК движението, което не се приема от широката общественост на Малайзия“, се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи.

Можете да получите 3 г. затвор ако носите часовник Swatch с дъга в Малайзия

Забраната влиза в сила и за печатниците и изданията, допълват от министерството.

„Правителството на Малайзия отново заявява ангажимента си да гарантира обществените безопасност и мир чрез наблюдение и контрол на всички форми на публикации, за да ограничи разпространението на елементи, учения и движения, които противоречат на местната социокултурна среда“, се посочва в съобщението.

Този ход идва, след като през май малайзийските власти нахлуха в магазините на Swatch в цялата страна и конфискуваха 172 часовника, които бяха част от колекцията Pride на марката за 2023 г., всичките в цветовете на дъгата.

Часовниците бяха иззети, защото „носеха ЛГБТК конотации“, казаха властите по това време.

Това вкара Малайзия в медийни заглавия по целия свят и предизвика остро изявление от изпълнителния директор на Swatch Ник Хайек младши.

Оспорваме, че нашата колекция от часовници в цветовете на дъгата с послание за мир и любов, може да бъде вредна за когото и да е“, пише Хайек.

„Напротив, Swatch винаги е насърчавала положителни послания за радост от живота. Това не е нещо политическо. Чудим се как ли малайзийското правителство би конфискувало красивите естествени дъги, които се появяват в небето над Малайзия."

Малайзийското подразделение на компанията, Swatch Малайзия, също потвърди, че нападенията са незаконни и още тогава подаде молба във Върховния съд да оспори действията на правителството.

Към момента адвокатите на Swatch съобщават, че не могат да коментират случая поради продължаващото съдебно производство.

„Политическа боксова круша“

Правозащитни групи казват, че ЛГБТК общността е изправена пред нарастваща нетолерантност в Малайзия и обвиняват правителството, че има частична вина за случващото се.

„ЛГБТК общността в Малайзия е претърпяла много злоупотреби както от правителството, така и от опозицията, тъй като е използвана като политическа боксова круша“, коментира Фил Робъртсън, заместник-директор на организацията, която наблюдава спазването на човешките права в Азия.

„В тази ситуация обикновено действие като носенето на часовник може да доведе до затворнически присъди и малтретиране. Нелепо и красноречиво, това става точно в навечерието на държавните избори“, добави Робъртсън.

Други активисти казаха, че забраната е пример за това как гей правата в страната се движат назад.

Решението на правителството да забрани притежаването на Swatch с ЛГБТК тематика е не просто прекомерна реакция, a ясна индикация за по-широка дискриминация срещу общносттa“, убедена е Диа Резки Рохаизад, вицепрезидент на групата за защита правата на гей хората.

„За съжаление, правата на гей хората в Малайзия изглежда отслабват.“, сподели още Диа, като спомена скорошни инциденти, включително решението на правителството да забрани на британската група The 1975 да посещава страната.

Забраната дойде, след като певецът Мати Хийли разкритикува анти-ЛГБТК законите на страната и целуна колега от групата на сцената – действие, което много малайзийски групи за защита на гей правата разкритикуваха по това време от страх, че консервативните сили ще ,,направят живота по-труден за ЛГБТК общността".

„Това демонстрира тревожна тенденция, при която символите на гордост и действията на солидарност с ЛГБТК общността се посрещат със сурови и непропорционални реакции на правителството“, смята Диа.

„Смущаващ парадокс е. Тъй като все повече хора и групи се изявяват в подкрепа на ЛГБТК общността, а отблъскването на държавата става все по-агресивно"

„Всяко човешко същество, независимо от сексуална ориентация или полова идентичност, има право да изразява себе си. Със създаването на среда на страх и враждебност, правителството на Малайзия прави лоша услуга не само на ЛГБТК общността, но и на всеки малайзийски гражданин.", завърши Диа.

Швейцарският производител на часовници Swatch заведе дело срещу правителството на Малайзия

Цените растат, но апетитът за швейцарски часовници не стихва: Swatch гони рекорд


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024