Швейцарският производител на часовници Swatch заведе дело срещу правителството на Малайзия Снимка: © Getty Images

Швейцарският производител на часовници Swatch Group заведе съдебно дело срещу правителството на Малайзия за конфискуване на модели с цветовете на дъгата, които отбелязват LGBT правата. Според компанията тези действия са накърнили репутацията ѝ.

Хомосексуализмът е престъпление в Малайзия, където мнозинството от хората е мюсюлманско. Правозащитни групи предупреждават за нарастваща нетърпимост към LGBT общността.

През май малайзийските власти конфискуваха часовници от колекцията „Pride“ на Swatch заради наличието на буквите „LGBTQ“ върху часовниците, заяви министърът на вътрешните работи.

Служителите на вътрешното министерство „незаконно“ са конфискували 172 часовника от 16 търговски обекта, заяви Swatch в съдебни документи, видени от Reuters.

За съдебния иск, подаден на 24 юни във Върховния съд на Куала Лумпур, съобщи за първи път в понеделник малайзийският новинарски уебсайт Malay Mail.

„Без съмнение иззетите часовници не са били и не са в състояние по никакъв начин да предизвикат нарушаване на обществения ред или морала или нарушения на закона“, се казва в иска на Swatch.

В документите, връчени на Swatch при конфискацията, часовниците са описани като имащи елементи на или насърчаващи LGBT правата, респективно потенциално нарушаващи малайзийското законодателство, посочват от компанията.

Повечето от конфискуваните часовници, чиято обща стойност на дребно е 64 795 рингита (14 250,05 щатски долара), всъщност не съдържат надпис „LGBTQ“, твърди Swatch.

Компанията иска обезщетение и връщане на артикулите, като посочва също, че бизнсът ѝ бил „силно застрашен“ от конфискацията.

Цените растат, но апетитът за швейцарски часовници не стихва: Swatch гони рекорд

Върховният съд на Куала Лумпур ще разгледа делото на 20 юли.

В Малайзия има хора, които са хвърлени в затвора или са наказани с палки за хомосексуализъм. Миналата година 18 души бяха задържани по време на парти за Хелоуин, на което присъстваха членове на LGBT общността.

Конфискуването и съдебният процес се случват преди решаващи регионални избори, които ще противопоставят прогресивната коалиция на министър-председателя Ануар Ибрахим срещу предимно консервативния етнически малайзийски мюсюлмански алианс.

В навечерието на изборите Ануар отново е обвиняван от критици, че не прави достатъчно, за да защити правата на мюсюлманите в многорасовата Малайзия.

Ануар беше вкаран в затвора за содомия и корупция в продължение на почти десетилетие - обвинения, които той отричаше и казваше, че са политически мотивирани.

През този месец премиерът многократно заяви, че неговото правителство ще отстоява принципите на исляма, съобщиха държавните медии. Също така заяви, че правата на LGBT няма да бъдат признати от неговата администрация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024