Може ли човек да живее вечно? Милионерът Брайън Джонсън ще опита Снимка: © Getty Images

Технологичният предприемач и милионер Брайън Джонсън иска да живее вечно и не спира с опитите си да реализира основната си цел в живота - да не умре.

46-годишният изпълнителен директор на биотехнологична компания продължава да харчи милиони за експерименталния си подход за обръщане на стареенето. Нова статия на американското списание "Time" разказва за неговия напредък в посока на безсмъртието.

До този момент милионерът е инвестирал над 4 млн. долара в разработване на система за удължаване на живота, наречена Blueprint. С нея той възлага всяко решение, свързано с тялото му, на екип от лекари. Те използват данни, за да разработят строг режим за намаляване на неговия "биологичен живот". За стремежа към вечност на предприемача разказва американското списание "Time".

Пред него Джонсън твърди, че е тук, за да донесе еволюцията на хората и "смъртта" няма да е част от нея. Неговата система за дълголетие предвижда редица неща, включително изпиването на 111 хапчета всеки ден, носенето на бейзболна шапка, която излъчва червена светлина в скалпа му, събирането на проби от изпражненията му и спането с малко устройство, прикрепено към пениса му, което да следи нощната му ерекция.

Джонсън смята, че всяко действие, което ускорява стареенето - като изяждането на бисквитка например или получаването на по-малко от осем часа сън, е "акт на насилие".

Редица спортисти и знаменитости използват продукти и следват режими, за да поддържат форма и да забавят процеса на стареене. Джонсън обаче иска напълно да го елиминира. Той вярва, че "смъртта не е задължителна" и смята да я избегне.

Това, което той се опитва да постигне с Blueprint е да направи така, че органите и частите от тялото му да функционират като на 18-годишен младеж. Медицинският му екип наскоро е проучил, че Джонсън, който е на 46 години, има здраво сърце като на 37-годишен и кости на 30-годишен.

Хранителният му режим е следване на строга диета, която включва смесена каша от задушени зеленчуци и леща. Според него този начин на живот може да се окаже "най-значимата революция в историята на Homo sapiens".

"Вече не изпитвам вълнение от яденето на нездравословна храна. Хората си мислят, че когато реша да се поглезя, го правя с ядене на пица или понички. Но от тях вече ми се гади - дори не си и помислям за това", разказва Джонсън пред "Time".

Според неговия уебсайт, на който са публикувани и снимки от менюто, с което се храни, смесената зеленчукова каша е само част от ежедневната му диета. Останалата част от нея включва прием на над 100 таблетки хранителни добавки на ден, "ядков пудинг" - смес от мляко от ядки макадамия, смлени ядки и плодове - и трето хранене, което варира между варианти като печени зеленчуци със салата и къри от нахут отново със зеленчуци.

Милионерът се е превърнал в застъпник на идеята за удължаване на живота, като през септември говори на конференция за борба със стареенето RAADfest, откъдето заяви, че критиките към проекта "Blueprint" произтичат от пристрастяване на хората към "лошото поведение". То се дължало на културата, която идвала от заведенията на бързо хранене, сладките напитки и смартфоните, които той описва като "устройство, подобно на хероина".

Все още не е научно ясно какви ползи за здравето има подходът на Джонсън в дългосрочен план. Критици посочват, че макар неговият режим да подобрява типичните биомаркери на възрастта като сила, костна здравина и дебелина на косата - той не забавя стареенето по никакъв значим начин.

Брайън Джонсън -"Мастно скеле" в лицето и ЯМР всяка седмица: ще успее ли един предприемач да обърне хода на времето? "Мастно скеле" в лицето и ЯМР всяка седмица: ще успее ли един предприемач да обърне хода на времето?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024