Мрачната история на Ватикана: Писмо на папа Пий XII показва, че Ватиканът е знаел за Холокоста още през 1942 г Снимка: © Getty Images

Римокатолическата църква е знаела за зверствата, извършени от нацистите по време на Втората световна война, много по-рано, отколкото се смяташе досега. Това разкрива писмо, открито в архивите на Ватикана.

Според писмото, публикувано от вестник „Кориере дела Сера“, тогавашният папа Пий XII е бил запознат с подробности за Холокоста още през 1942 г.

Това противоречи на официалната позиция на Светия престол, според която данните, с които разполагал Светия отец, били „неясни“ и „непотвърдени“.

Пожълтялото писмо е от голяма важност, тъй като е публикувано с подкрепата на представители на Ватикана. То е написано на 14 декември 1942 г. от отец Лотер Кьониг – йезуит, участвал в антинацистката съпротива в Германия. То било адресирано до личния секретар на папата, отец Роберт Лайбер.

В него Кьониг отбелязва, че по около 6 000 поляци и евреи са избивани всеки ден в лагера Белжец, намиращ се на територията на окупираната от нацистите Полша.

В писмото се споменават и още два концлагера - Аушвиц и Дахау. Освен това се предполага, че има още писма между Кьониг и Лайбер, които или са изчезнали, или все още не са открити.

Поддръжниците на папа Пий XII твърдят, че той не е говорил открито за Холокоста, за да не влоши ситуацията за католиците, живеещи в окупираните от германците територии в Европа.

Неговите критици, обаче, са на друго мнение. Според тях, Светият отец не е проявил достатъчно смелост и отказал да разкрие публично информацията, с която разполагал, въпреки молбите на Съюзниците, воюващи срещу нацистите.

Според Сюзан Браун-Флеминг, която е директор на международните академични програми в американския Мемориален музей на Холокоста във Вашингтон, новината показва, че Ватиканът приема сериозно думите на папа Франциск, според когото „Църквата не се страхува от историята“. През 2019 г. той нареди военновременните архиви да бъдат разсекретени.

„Има както желание, така и подкрепа за детайлна оценка на документите от научна гледна точка – независимо дали информацията в тях е благоприятна или не“, отбеляза тя за агенция „Ройтерс“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024