Мрачната история на Ватикана: Писмо на папа Пий XII показва, че Ватиканът е знаел за Холокоста още през 1942 г Снимка: © Getty Images

Римокатолическата църква е знаела за зверствата, извършени от нацистите по време на Втората световна война, много по-рано, отколкото се смяташе досега. Това разкрива писмо, открито в архивите на Ватикана.

Според писмото, публикувано от вестник „Кориере дела Сера“, тогавашният папа Пий XII е бил запознат с подробности за Холокоста още през 1942 г.

Това противоречи на официалната позиция на Светия престол, според която данните, с които разполагал Светия отец, били „неясни“ и „непотвърдени“.

Пожълтялото писмо е от голяма важност, тъй като е публикувано с подкрепата на представители на Ватикана. То е написано на 14 декември 1942 г. от отец Лотер Кьониг – йезуит, участвал в антинацистката съпротива в Германия. То било адресирано до личния секретар на папата, отец Роберт Лайбер.

В него Кьониг отбелязва, че по около 6 000 поляци и евреи са избивани всеки ден в лагера Белжец, намиращ се на територията на окупираната от нацистите Полша.

В писмото се споменават и още два концлагера - Аушвиц и Дахау. Освен това се предполага, че има още писма между Кьониг и Лайбер, които или са изчезнали, или все още не са открити.

Поддръжниците на папа Пий XII твърдят, че той не е говорил открито за Холокоста, за да не влоши ситуацията за католиците, живеещи в окупираните от германците територии в Европа.

Неговите критици, обаче, са на друго мнение. Според тях, Светият отец не е проявил достатъчно смелост и отказал да разкрие публично информацията, с която разполагал, въпреки молбите на Съюзниците, воюващи срещу нацистите.

Според Сюзан Браун-Флеминг, която е директор на международните академични програми в американския Мемориален музей на Холокоста във Вашингтон, новината показва, че Ватиканът приема сериозно думите на папа Франциск, според когото „Църквата не се страхува от историята“. През 2019 г. той нареди военновременните архиви да бъдат разсекретени.

„Има както желание, така и подкрепа за детайлна оценка на документите от научна гледна точка – независимо дали информацията в тях е благоприятна или не“, отбеляза тя за агенция „Ройтерс“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023