Снимка: © АПИ

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова е изпратила писма до няколко търговски банки в страната, с които предупреждава, че не бива да се разрешават разплащания от сметките на "Автомагистрали", ако те са наредени от стария борд на директорите. 

Единственото допустимо плащане може да бъде по линия на трудовите правоотношения на служителите на компанията. Копие от същото писмо е изпратено и до Олга Стоичкова, главен счетоводител на "Автомагистрали". 

"Считано от получаването на настоящото писмо, с подписа на Стоян Фьодоров Беличев и упълномощени от него лица, не следва да бъдат разрешавани плащания и разплащания и да бъдат превеждани парични суми от откритите на името на дружеството банкови сметки", се казва в писмото на Комитова.  

Ръководителите на държавната фирма, която се намира под опеката на МРРБ, трябваше да бъдат отстранени със заповед на Комитова, но смяната още не е вписана в Търговския регистър. Не е ясно дали банките ще изпълнят исканията на министъра, докато актуалното състояние на дружеството все още не отразява промяна в легитимните управителни органи. 

Междувременно директорът Стоян Беличев и служебният министър разменят отворени писма, с които отправят взаимни критики. Беличев твърди, че "останалите начини на комуникация очевидно са изчерпани" и обяснява, че няма да освободи доброволно работното си място, защото "отсъствието  ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост". 

От своя страна Виолета Комитова казва, че опитите да направи проверка на управлението в "Автомагистрали" са преминали с "множество скандали", а резултатът е показал, че екипът на Беличев е платил над 1,8 млрд. лв. авансово за магистрално строителство в отсечката Боаза-Търговище на АМ "Хемус", което още не е осъществено. 

"Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми съобразно изискванията на търговското законодателство", казва тя, като иронично го кани да се яви на конкурс за длъжността "директор" на "Автомагистрали", ако "разпознава в себе си изискванията на МРРБ за прозрачност, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционните практики и добри професионални стандарти". 


Равносметката в "Автомагистрали": 188 млн. лв. аванс за 25 фирми, само 1 завършен обект от общо 84

Кирил Петков не може да уволни ръководството на "Монтажи" след сагата с язовирите - заради ДКК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?