МРРБ към банките: Не разрешавайте плащания от стария борд на "Автомагистрали" Снимка: © АПИ

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова е изпратила писма до няколко търговски банки в страната, с които предупреждава, че не бива да се разрешават разплащания от сметките на "Автомагистрали", ако те са наредени от стария борд на директорите.

Единственото допустимо плащане може да бъде по линия на трудовите правоотношения на служителите на компанията. Копие от същото писмо е изпратено и до Олга Стоичкова, главен счетоводител на "Автомагистрали".

"Считано от получаването на настоящото писмо, с подписа на Стоян Фьодоров Беличев и упълномощени от него лица, не следва да бъдат разрешавани плащания и разплащания и да бъдат превеждани парични суми от откритите на името на дружеството банкови сметки", се казва в писмото на Комитова.

Ръководителите на държавната фирма, която се намира под опеката на МРРБ, трябваше да бъдат отстранени със заповед на Комитова, но смяната още не е вписана в Търговския регистър. Не е ясно дали банките ще изпълнят исканията на министъра, докато актуалното състояние на дружеството все още не отразява промяна в легитимните управителни органи.

Междувременно директорът Стоян Беличев и служебният министър разменят отворени писма, с които отправят взаимни критики. Беличев твърди, че "останалите начини на комуникация очевидно са изчерпани" и обяснява, че няма да освободи доброволно работното си място, защото "отсъствието ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост".

От своя страна Виолета Комитова казва, че опитите да направи проверка на управлението в "Автомагистрали" са преминали с "множество скандали", а резултатът е показал, че екипът на Беличев е платил над 1,8 млрд. лв. авансово за магистрално строителство в отсечката Боаза-Търговище на АМ "Хемус", което още не е осъществено.

"Уверяваме Ви, че Министерството е предприело действия по обезпечаване връщането на средствата, които счита за безпричинно подарени на избрани фирми, и ще изиска пълното обезпечаване на предплатените суми съобразно изискванията на търговското законодателство", казва тя, като иронично го кани да се яви на конкурс за длъжността "директор" на "Автомагистрали", ако "разпознава в себе си изискванията на МРРБ за прозрачност, защита на държавните интереси, спазване на антикорупционните практики и добри професионални стандарти".


Равносметката в "Автомагистрали": 188 млн. лв. аванс за 25 фирми, само 1 завършен обект от общо 84

Кирил Петков не може да уволни ръководството на "Монтажи" след сагата с язовирите - заради ДКК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024