След като служебният министър на икономиката Кирил Петков разкри злоупотреби при ремонта на три язовира, се появява един важен въпрос – защо не уволни ръководството на държавната фирма „Монтажи“, извършила дейностите в „Пазар дере“, „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“.

Отговорът – въпреки че е принципал, той не може да го направи. „Монтажи“ е под шапката на Държавната консолидационна компания (ДКК), която също е част от Министерство на икономиката. Само нейният борд може да уволни ръководството на държавната фирма.

Шеф на „Монтажи“ е Тихомир Димитров. В неделя министър Петков му се обадил 4 пъти, но не получил отговор, разказа пред Нова ТВ министърът на икономиката. „Написах му sms, че съм министър и искам да се чуем, но не се свързвам с него“.

„Шапките като ДКК са опасни. Аз съм на ниво министър, под мен е ДКК със собствен борд на директорите, а „Монтажи“ е под тях. „Монтажи“ не се отчитат на министъра, а на ДКК. Заради тази рамка отгоре няма и обществени поръчки. „Автомагистрали“ и ДКК имат един и същ дизайн. Те дават възможност да не се правят обществени поръчки“, твърди Петков.

„Ако искам да сменя шефа на „Монтажи“, не мога да го направя, само ДКК може. Аз имам възможност да освободя ръководството на Държавната консолидационна компания, но и там процесът е сложен. Новият Закон за публичните предприятия гласи, че нов съвет на директорите трябва да мине през конкурс - тоест, бордът си стои същият до пълното изпълнение на този конкурс. ДКК е направена така, че да не се управлява“, казва министърът на икономиката.

Той е провел разговор и с Ясен Спасов, който е шеф на ДКК. Той му е съобщил, че иска да получи запитвания в писмен вид и да отговори по същия начин. Петков му е изпратил писмо с въпроси защо язовирите не са пуснати в експлоатация вече шести месец след плащането на пълните суми за ремонта. Пуснал е и документи към прокуратурата.

На брифинг в понеделник Кирил Петков заяви, че на 31 декември 2020 документите за язовирите „Пазар дере“, „Злати войвода 3“ и „Злати войвода 4“ са предадени от „Монтажи“ към ДКК – тоест, обектите са били завършени. До ден-днешен обаче те не са предадени от ДКК към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Не могат да се използват нито за поливане, нито за другите им цели. „Това е безстопанственост“, каза Петков.

Той добави още, че цените за транспорт при ремонта били пет пъти над пазарните, сумите за бетон също надвишавали нормалните стойности. За ремонта на 400 язовира у нас са отпуснати 631 милиона лева пари от бюджета (без обществени поръчки), а от тях са завършени само 10. Три от тях, които Петков провери, са празни и затревени.

ГЕРБ отговори на Петков, че "подвел" обществото за язовирите, и атакува екипа му в МИ

Предшественикът на Петков – Лъчезар Борисов от ГЕРБ – веднага отговори с брифинг на свой ред и обяви: „Такива цени няма“. Той представи фактура, чрез която твърди, че цените на бетона не били по над 200 лева за язовир, а около 90-95 лв. В транспорта влизали и разходите за полагане на трошен камък. Борисов обвини Петков, че „подвежда“ обществото.

„Нямам никаква идея коя фактура е показал, но при нас са всички протоколи. Ние, в нашата Комисия по прозрачност и контрол, имаме хидроинженери с голям опит, те са отчели всичко от ДКК“, заяви Петков във вторник пред Нова ТВ.

„Рискът от корупция е огромен, когато разликата е 10-15%, тогава може да има объркване. Но когато цената е пет пъти над пазарната за транспорта, рискът от корупция е очеваден“, твърди министърът. „Явно и трите язовира съм успял да изпразня много бързо и съм ги затревил“, отвърна той на обвиненията на Лъчезар Борисов.

„Идеята не е само да казвам колко лошо са станали нещата, идеята е язовирите да заработят и оттук нататък цените да са пазарни. Ако останалите 400 язовира се строят на нормални цени и се направи така, че да бъдат в готовност при бедствия, нещата ще заработят“, каза той.

Петков ще изиска ясен разчет за останалите над 600 млн. лв. държавни средства, отпуснати за ремонта на язовири. Те трябва да му бъдат предоставени до края на другата седмица от Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири и от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Петков говори и за Плана за възстановяване, по който България трябва да получи финансиране от 12 млн. европейски средства. Лъчезар Борисов го обвини в „изчегъртване“ на икономическите мерки за бизнеса, но служебният министър заяви, че в плана ще се увеличат парите за малък и среден бизнес с цели половин милион лева – до 1,4 млрд. „Това е гръбнакът на икономиката“, заяви той.

Петков каза, че парите оттук нататък няма да идват от Европа към министерството и директно да се разпределят, тъй като „може да има корупция“. „Не е ясно кой ще дойде след мен във ведомството“, обясни той. Затова проектите ще трябва да се верифицират от Европейската инвестиционна банка, с чиито представители министърът е провел разговори.


Прочетете още:

"Корупционна кирилица": Защо Красен Кралев и ММС не са приемали сигнали от граждани

Призиви към Радев да се "отърве" от Пламен Узунов след аферата с пликаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва