Снимка: © Министерство на младежта и спорта

Ако имате намерение да пишете имейл до Министерството на младежта и спорта с въпроси или със сигнал за злоупотреби като незаконното изливане на бетон в спортния комплекс „Диана“, почти сигурно е, че няма да успеете. Причината – така наречената „корупционна кирилица“.

В страницата за контакти на ММС, където са изписани имейл адресите на министерството, отделните дирекции и служители, част от наименованията са подменени целенасочено и напълно незабелязано. Няколко букви в тях са изписани на кирилица, вместо на латиница, което ги прави невалидни, заяви Боян Юруков от „Демократична България“.

Например – в адреса press@mpes.government.bg няколко от буквите „е“ са изписани на кирилица, но тъй като са еднакви с тези на латиница, видима разлика няма.

„Това е малък детайл, който надали някой ще забележи, тъй като сигналите за корупция - особено в това министерство и особено по времето на ГЕРБ и Красен Кралев - специално бяха като викане на арменския поп“, пише Боян Юруков в блога си. „Не може да очакваш от създалия схемите да направи нещо по тях. Показателно е обаче до какви дребнави неща се стига, за да могат да си шетат и крадат на воля, а после да свиват злорадо рамене, че никой не бил подал сигнал“.

В случая не става дума за случайно натиснат бутон, нито за техническа грешка. Подмяната на буквите дори е „еволюирала“ през годините. Последно адресите са били верни през 2014 г. След това през няколко месеца са сменяни букви, без нищо друго да се променя по страницата за контакти. На 13 юни, например, адресът за въпроси е различен от този през август 2020 г., пише Боян Юруков.

Според Божидар Божанов от „Демократична България“ – може би по този начин бившите управляващи са се опитвали да се пазят от спам, което е „скандална некомпетентност“.

От Министерството на младежта и спорта все още няма коментар по темата.

Ведомството попадна под светлините на прожекторите заради корупционни практики, показани в разследване на в. „Банкеръ“ миналия петък. Фондации на партийни функционери и свързани лица са били най-големите бенефициенти от Националната програма за изпълнение на младежки дейности. Средствата по нея са разпределени в последните месеци на управлението на Красен Кралев, а в края на 2020 г. бюджетът на програмата е увеличен двойно – достига до 5,4 млн. лв.

От фондации-фантоми до Стъки: Кой "усвоява" парите от Националната програма за младежки дейности

Общо 35 неправителствени организации са победители, като 4 от тях разпределят по 675 хиляди лева (получават общо половината от целия бюджет на програмата). Парите за победителите са били разпределени веднага, по разпореждане на Кралев, показва разследването.

Сред тях е "Национална младежка мрежа", където член на УС е Филип Кирев - бивш главен секретар на СДС и началник на кабинета на Божидар Лукарски в Министерството на икономиката от кабинета "Борисов 2". Проектът им печели финансиране въпреки няколко несъответствия.

Финансовият директор на "24 часа" Петър Коларов също се оказва сред победителите в конкурса. Две от фондациите, спечелили по 675 000 лв., "Евроскок" и "Повече от дом", са свързани с него. Сред бенефициентите е и „Българска федерация ММА" на Станислав Недков-Стъки.


Прочетете още:

Призиви към Радев да се "отърве" от Пламен Узунов: От "Дондуков 2" все още мълчат за аферата с пликаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева