"Корупционна кирилица": Защо Красен Кралев и ММС не са приемали сигнали от граждани Снимка: © Министерство на младежта и спорта

Ако имате намерение да пишете имейл до Министерството на младежта и спорта с въпроси или със сигнал за злоупотреби като незаконното изливане на бетон в спортния комплекс „Диана“, почти сигурно е, че няма да успеете. Причината – така наречената „корупционна кирилица“.

В страницата за контакти на ММС, където са изписани имейл адресите на министерството, отделните дирекции и служители, част от наименованията са подменени целенасочено и напълно незабелязано. Няколко букви в тях са изписани на кирилица, вместо на латиница, което ги прави невалидни, заяви Боян Юруков от „Демократична България“.

Например – в адреса press@mpes.government.bg няколко от буквите „е“ са изписани на кирилица, но тъй като са еднакви с тези на латиница, видима разлика няма.

„Това е малък детайл, който надали някой ще забележи, тъй като сигналите за корупция - особено в това министерство и особено по времето на ГЕРБ и Красен Кралев - специално бяха като викане на арменския поп“, пише Боян Юруков в блога си. „Не може да очакваш от създалия схемите да направи нещо по тях. Показателно е обаче до какви дребнави неща се стига, за да могат да си шетат и крадат на воля, а после да свиват злорадо рамене, че никой не бил подал сигнал“.

В случая не става дума за случайно натиснат бутон, нито за техническа грешка. Подмяната на буквите дори е „еволюирала“ през годините. Последно адресите са били верни през 2014 г. След това през няколко месеца са сменяни букви, без нищо друго да се променя по страницата за контакти. На 13 юни, например, адресът за въпроси е различен от този през август 2020 г., пише Боян Юруков.

Според Божидар Божанов от „Демократична България“ – може би по този начин бившите управляващи са се опитвали да се пазят от спам, което е „скандална некомпетентност“.

От Министерството на младежта и спорта все още няма коментар по темата.

Ведомството попадна под светлините на прожекторите заради корупционни практики, показани в разследване на в. „Банкеръ“ миналия петък. Фондации на партийни функционери и свързани лица са били най-големите бенефициенти от Националната програма за изпълнение на младежки дейности. Средствата по нея са разпределени в последните месеци на управлението на Красен Кралев, а в края на 2020 г. бюджетът на програмата е увеличен двойно – достига до 5,4 млн. лв.

От фондации-фантоми до Стъки: Кой "усвоява" парите от Националната програма за младежки дейности

Общо 35 неправителствени организации са победители, като 4 от тях разпределят по 675 хиляди лева (получават общо половината от целия бюджет на програмата). Парите за победителите са били разпределени веднага, по разпореждане на Кралев, показва разследването.

Сред тях е "Национална младежка мрежа", където член на УС е Филип Кирев - бивш главен секретар на СДС и началник на кабинета на Божидар Лукарски в Министерството на икономиката от кабинета "Борисов 2". Проектът им печели финансиране въпреки няколко несъответствия.

Финансовият директор на "24 часа" Петър Коларов също се оказва сред победителите в конкурса. Две от фондациите, спечелили по 675 000 лв., "Евроскок" и "Повече от дом", са свързани с него. Сред бенефициентите е и „Българска федерация ММА" на Станислав Недков-Стъки.


Прочетете още:

Призиви към Радев да се "отърве" от Пламен Узунов: От "Дондуков 2" все още мълчат за аферата с пликаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024