Снимка: © Министерство на младежта и спорта

Ако имате намерение да пишете имейл до Министерството на младежта и спорта с въпроси или със сигнал за злоупотреби като незаконното изливане на бетон в спортния комплекс „Диана“, почти сигурно е, че няма да успеете. Причината – така наречената „корупционна кирилица“.

В страницата за контакти на ММС, където са изписани имейл адресите на министерството, отделните дирекции и служители, част от наименованията са подменени целенасочено и напълно незабелязано. Няколко букви в тях са изписани на кирилица, вместо на латиница, което ги прави невалидни, заяви Боян Юруков от „Демократична България“.

Например – в адреса press@mpes.government.bg няколко от буквите „е“ са изписани на кирилица, но тъй като са еднакви с тези на латиница, видима разлика няма.

„Това е малък детайл, който надали някой ще забележи, тъй като сигналите за корупция - особено в това министерство и особено по времето на ГЕРБ и Красен Кралев - специално бяха като викане на арменския поп“, пише Боян Юруков в блога си. „Не може да очакваш от създалия схемите да направи нещо по тях. Показателно е обаче до какви дребнави неща се стига, за да могат да си шетат и крадат на воля, а после да свиват злорадо рамене, че никой не бил подал сигнал“.

В случая не става дума за случайно натиснат бутон, нито за техническа грешка. Подмяната на буквите дори е „еволюирала“ през годините. Последно адресите са били верни през 2014 г. След това през няколко месеца са сменяни букви, без нищо друго да се променя по страницата за контакти. На 13 юни, например, адресът за въпроси е различен от този през август 2020 г., пише Боян Юруков.

Според Божидар Божанов от „Демократична България“ – може би по този начин бившите управляващи са се опитвали да се пазят от спам, което е „скандална некомпетентност“.

От Министерството на младежта и спорта все още няма коментар по темата.

Ведомството попадна под светлините на прожекторите заради корупционни практики, показани в разследване на в. „Банкеръ“ миналия петък. Фондации на партийни функционери и свързани лица са били най-големите бенефициенти от Националната програма за изпълнение на младежки дейности. Средствата по нея са разпределени в последните месеци на управлението на Красен Кралев, а в края на 2020 г. бюджетът на програмата е увеличен двойно – достига до 5,4 млн. лв.

От фондации-фантоми до Стъки: Кой "усвоява" парите от Националната програма за младежки дейности

Общо 35 неправителствени организации са победители, като 4 от тях разпределят по 675 хиляди лева (получават общо половината от целия бюджет на програмата). Парите за победителите са били разпределени веднага, по разпореждане на Кралев, показва разследването.

Сред тях е "Национална младежка мрежа", където член на УС е Филип Кирев - бивш главен секретар на СДС и началник на кабинета на Божидар Лукарски в Министерството на икономиката от кабинета "Борисов 2". Проектът им печели финансиране въпреки няколко несъответствия.

Финансовият директор на "24 часа" Петър Коларов също се оказва сред победителите в конкурса. Две от фондациите, спечелили по 675 000 лв., "Евроскок" и "Повече от дом", са свързани с него. Сред бенефициентите е и „Българска федерация ММА" на Станислав Недков-Стъки.


Прочетете още:

Призиви към Радев да се "отърве" от Пламен Узунов: От "Дондуков 2" все още мълчат за аферата с пликаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си