МС разреши на "Лукойл" да изнася горива до март и махна отстъпката от 25 ст. за литър бензин или дизел

Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще може да изнася горива за страни от ЕС или трети страни до 5 март 2023 г., се вижда от решение на служебното правителство, публикувано на сайта на Министерски съвет (МС).

Тезата на кабинета на Гълъб Донев е, че произведените горива в "Лукойл Нефтохим" от руски петрол не са руски продукти, защото са произведени в България, което ги прави годни за износ. Тезата на Европейската комисия е, че целта на "българското" изключение по отношение на преработването на руски петролни продукти е да се даде възможност на страната да покрие вътрешното си потребление, а не "Лукойл Нефтохим" да продава внесения руски петрол на други държави.

Според решението от днес, износът ще е възможен до 5 март догодина. Това ще точно месец след общата европейска забрана за покупка на готови продукти от руски суровини.

Още правителството на Кирил Петков договори отсрочка за София от забраната за внос на петрол и петролни продукти от Русия до края на 2024 г., която влиза в сила за останалите европейски държави

  • на 5 декември за суровия петрол
  • и на 5 февруари за петролните продукти.

След 5 март експортът на бензин, дизел, и авиационно гориво от "Лукойл Нефтохим" ще става по списък на правителството, което е начин да не се влиза в конфликт с европейските санкции.

Кабинетът на Гълъб Донев отменя и забраната за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт, от 5 декември тази година.

Правителството на Кирил Петков я наложи в края на юли, след влизането в сила на европейските санкции. Така на рафинерията на "Лукойл Нефтохим" не беше разрешено да изнася горива и продукти от руски нефт на единния пазар на ЕС.

С правителственото решение се се отменя решение на предишното правителство от 3-и юни за предприемане на мерки за понижаване на цените на горивата, което означава, че отстъпката от 25 стотинки на литър гориво вече няма да важи. ЕС гледаше на нея като на форма на държавна помощ, което представлява нарушение на принципите на европейския пазар.

С решението на служебния кабинет се разрешава също, по силата на дерогацията, която България получи за периода 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г. , да бъде внасян руски суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти, произведни от Русия или изнасяни от Русия.

В прессъобщението на МС се посочва, че за някои нефтопродукти все пак ще има изключение от забраната за износ, както и за случаите на корабно зареждане.

Това съобщение идва на фона на споровете през последните седмици дали страната ни може да изнася след 5 декември нефтопродукти, получени от руски петрол. На тази дата влиза в сила ембаргото на ЕС.

В парламента вече има внесен законопроект на ДПС, който предвижда пълна забрана на износа на продукцията на бургаската рафинерия, произведена от руски петрол, без преходни периоди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Най-популярният модел нов автомобил от марката BMW в България за 2022 г. e BMW X5

15% от продажбите са на електрифицирани модели

21:22 - 07.02.2023

Резников запазва поста си на министър на отбраната на Украйна - засега

Украинският министър посрещна с германския си колега в Киев

20:16 - 07.02.2023

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023