МС разреши на "Лукойл" да изнася горива до март и махна отстъпката от 25 ст. за литър бензин или дизел

Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще може да изнася горива за страни от ЕС или трети страни до 5 март 2023 г., се вижда от решение на служебното правителство, публикувано на сайта на Министерски съвет (МС).

Тезата на кабинета на Гълъб Донев е, че произведените горива в "Лукойл Нефтохим" от руски петрол не са руски продукти, защото са произведени в България, което ги прави годни за износ. Тезата на Европейската комисия е, че целта на "българското" изключение по отношение на преработването на руски петролни продукти е да се даде възможност на страната да покрие вътрешното си потребление, а не "Лукойл Нефтохим" да продава внесения руски петрол на други държави.

Според решението от днес, износът ще е възможен до 5 март догодина. Това ще точно месец след общата европейска забрана за покупка на готови продукти от руски суровини.

Още правителството на Кирил Петков договори отсрочка за София от забраната за внос на петрол и петролни продукти от Русия до края на 2024 г., която влиза в сила за останалите европейски държави

  • на 5 декември за суровия петрол
  • и на 5 февруари за петролните продукти.

След 5 март експортът на бензин, дизел, и авиационно гориво от "Лукойл Нефтохим" ще става по списък на правителството, което е начин да не се влиза в конфликт с европейските санкции.

Кабинетът на Гълъб Донев отменя и забраната за износ на нефтопродукти, произведени от руски нефт, от 5 декември тази година.

Правителството на Кирил Петков я наложи в края на юли, след влизането в сила на европейските санкции. Така на рафинерията на "Лукойл Нефтохим" не беше разрешено да изнася горива и продукти от руски нефт на единния пазар на ЕС.

С правителственото решение се се отменя решение на предишното правителство от 3-и юни за предприемане на мерки за понижаване на цените на горивата, което означава, че отстъпката от 25 стотинки на литър гориво вече няма да важи. ЕС гледаше на нея като на форма на държавна помощ, което представлява нарушение на принципите на европейския пазар.

С решението на служебния кабинет се разрешава също, по силата на дерогацията, която България получи за периода 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г. , да бъде внасян руски суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти, произведни от Русия или изнасяни от Русия.

В прессъобщението на МС се посочва, че за някои нефтопродукти все пак ще има изключение от забраната за износ, както и за случаите на корабно зареждане.

Това съобщение идва на фона на споровете през последните седмици дали страната ни може да изнася след 5 декември нефтопродукти, получени от руски петрол. На тази дата влиза в сила ембаргото на ЕС.

В парламента вече има внесен законопроект на ДПС, който предвижда пълна забрана на износа на продукцията на бургаската рафинерия, произведена от руски петрол, без преходни периоди.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024