МС с две заседания за седмица, Денков обеща плавен преход към служебен кабинет

С леко закъснение на премиера в оставка и 20 точки в дневния ред започна предпоследното заседание на кабинета в оставка на Николай Денков.

В началото му министър-председателят обяви, че тази седмица заседанията ще са две: за да могат да се свършат всички неотложни задачи.

"До края на това правителство остава около седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица Министерският съвет ще заседава два пъти – в понеделник и в сряда, както поехме ангажимент, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към работата на служебното правителство", каза Денков.

Сред точките в дневния ред най-много са тези, свързани с отпускането на допълнителни средства в различни сфери.

Общо 72 млн. лв. ще отидат за увеличаване на заплатите в две министерства - на образованието и на културата, както и в общините.

"Това е само първата част от увеличението на заплатите, за които поехме ангажимент с бюджета за тази година. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията," каза още Денков. Други 32 млн. лв. отиват за доставката на 76 модернизирани вагона от Deutsche Bahn за БДЖ.

Очаква се първите 19 от тях ще пристигнат в България в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ. С тях ще се обнови над 20 % от подвижния състав на БДЖ, който в момента е над 40-годишен.

За справяне с демографската криза правителството отпуска 15 млн. лв. от бюджета на здравното министерство за скрининг на детското и репродуктивното здраве.

Въпреки че в конституцията няма срок, в който посоченият за служебен премиер трябва да представи състав на кабинета, при връчването на мандата за съставянето му държавният глава поиска от председателя на Сметната палата Димитър Главчев това да се случи най-късно до събота.

След това се очаква президентът да проведе и консултации с политически партии, преди да назначи служебния кабинет, този път без да разпуска парламентът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024