Мускулни спазми, които чупят ребра. Селин Дион разказва за рядката си болест Снимка: © Getty Images

Певицата Селин Дион сподели, че рядката болест, от която страда, понякога предизвиквала толкова силни мускулни спазми, че е имало моменти, в които е имала счупени ребра.

През 2022 г. Дион беше диагностицирана с много рядко неврологично разстройство, наречено Синдром на скования човек (SPS). То засяга едва около 1 млн. души от населението на света.

"В един момент имах счупени ребра, защото понякога спазъмът е много силен...“, разказа тя пред NBC News в първото си телевизионно интервю след поставянето на диагнозата.

По думите ѝ усещането е „сякаш някой те души, сякаш някой натиска ларинкса ти“, а когато изпитва болка, е способна да говори само на определена височина на гласа.

„Но [спазъмът] може да е и в коремната област, в гръбначния стълб, в ребрата“, добавя тя, описвайки симптомите на заболяването.

В интервю за Vogue France през април Дион сподели, че се подлага на физическа и вокална терапия пет пъти седмично.

"В началото се питах: „Защо аз? Как се случи това? Какво съм направила? Виновна ли съм за това?“ Животът не ти дава никакви отговори. Просто трябва да го изживееш! Имам това заболяване по някаква неизвестна причина. Според мен имам два избора. Или тренирам като спортист и работя супер усърдно, или се изключвам и всичко свършва, оставам си вкъщи, слушам си песните, стоя пред огледалото и си пея. Избрах да работя с цялото си тяло и душа, от главата до петите, с медицински екип. Искам да бъда най-добрата, която мога да бъда", разказа тя.

Пълнометражният документален филм за нейното заболяване „Аз съм: Селин Дион“ ще бъде излъчен по Prime Video от 25 юни.

Пълната версия на интервюто за NBC ще бъде излъчена на 11 юни.

Какво е Синдромът на скования човек?

Това е рядко заболяване, което все още не е добре проучено.

Според британския Национален институт за неврологични заболявания то се характеризира с "променлива мускулна скованост на туловището и крайниците и повишена чувствителност към стимули като шум, докосване и емоционален стрес, които могат да предизвикат мускулни спазми".

Хората с това заболяване изпитват най-вече трудности при ходене или движение на мускулите, като могат да изпитват страх от това да излизат от къщи, тъй като уличните шумове, като например звук на клаксон, могат да предизвикат спазми.

Към момента няма лечение за SPS, но съществуват методи, включително и лекарства срещу тревожност и мускулни релаксанти, които могат да забавят прогресията му.


Певицата Селин Дион Селин Дион и синдромът на скованата личност: Певицата страда от заболяване, което пречи на пеенето ѝ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024