МВФ предупреди за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа Снимка: © Getty Images

Международният валутен фонд предупреди в петък за „хаотични“ корекции на цените на жилищата в Европа. Изявлението идва в момент, когато регионът се бори да намали инфлацията и централните банки увеличават лихвените проценти.

В последната си икономическа си прогноза за континента МВФ каза, че някои жилищни пазари вече регистрират низходящи корекции, като това може да се задълбочи допълнително в резултат на промените в монетарната политика.

„Хаотични корекции на пазарите на недвижими имоти могат да настъпят дори ако се избегнат по-широки финансови затруднения. Корекция на пазара на жилища вече е в ход в някои европейски държави, например в Чешката република, Дания, както и в Швеция, където цените на жилищата са се понижили с повече от 6% през 2022 г.“, заяви Фондът.

Прогнозата сочи, че спадът на цените на жилищата може да се ускори, ако пазарите преоценят инфлационните рискове и финансовите условия се затегнат повече от очакваното. Тези спадове на цените биха имали неблагоприятно въздействие върху балансите на домакинствата и банките, според МВФ.

Плащанията по ипотеките също може да се увеличат, тъй като централните банки увеличават лихвените проценти в усилията си да намалят нивата на инфлация. Вследствие на това притежателите на ипотечни кредити може да разполагат с по-малко разполагаем доход за харчене, а в някои случаи дори да стигнат до момент, в който да не могат да изплащат кредитите си. Банките също биха могли да изпитат затруднения в среда, в която не се извършват погасителни вноски.

Последното съвпада с актуалните прогнози на БНБ за българския пазар. Централната банка предупреди, че ръста на лихвените проценти в еврозоната ще се пренесе по-чувствително тук и вероятно ще се ускори през идните месеци. Предупреди и за риска от увеличаване на лошите кредите.

БНБ предупреди за ускорено покачване на лихвите в България

Анализите на МВФ показват надценяване на имотите от 15-20% в повечето европейски страни. „Поради това, при все още нарастващите лихви по ипотечните кредити и реалните доходи, намалени от инфлацията, цените на жилищата напоследък намаляват на много пазари“, отбеляза Фондът.

Данните на европейската статистическа служба Евростат сочат, че цените на жилищата са се понижили за първи път от 2015 г. насам. В целия Европейски съюз цените на жилищата са спаднали с 1,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходния тримесечен период.

„Общите проблеми с цените на жилищата са повсеместни, а не само в страните с висок дълг, и трябва да се решават с надзор. Те трябва да се решават със стрес тестове, трябва да се наблюдават много внимателно“, посочи лфред Каммер, директор на европейския отдел в МВФ, пред CNBC.

За инфлацията

В същото време се очертават допълнителни предизвикателства, свързани с инфлацията. МВФ очаква общата инфлация в еврозоната да бъде средно 5,3% през тази година и 2,9% през следващата – над здравословната цел на Европейската централна банка от 2%.

„ЕЦБ трябва да увеличи лихвените проценти сравнително рано и трябва да ги поддържа поне до средата на 2024 г. Очакваме да се върнем към целевата инфлация от 2% през 2025 г.“, каза Каммер.

Европейската централна банка ще заседава следващата седмица, а един от членовете ѝ наскоро допусна увеличение на лихвените проценти с 50 базисни пункта. Те започнаха да се вдигат през юли 2022 г., когато ЕЦБ сведе основната си лихва от -0,5% до 0. Понастоящем основната лихва на ЕЦБ е на ниво от 3%.

БНБ извади тежката артилерия срещу инфлацията: Какво следва за бурното кредитиране?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024