БНБ предупреди за ускорено покачване на лихвите в България Снимка: © Getty Images

Глобалният процес на повишаване на лихвените проценти ще се усети по-сериозно в България през идните месеци и ще се ускори. Това прогнозира Българската народна банка в традиционното си тримесечно издание „Банките в България“. Централната банка сигнализира също за ръст на необслужваните кредити.

„През четвъртото тримесечие на 2022 г. банковият сектор продължи да осъществява дейността си в условията на висока инфлация и значителна несигурност“, посочва БНБ в анализа си, но подчертава, че краткосрочните рискове са били смекчени от успокояването при веригите на доставки и енергийните цени.

Активността на кредитния пазар остава висока във всички сегменти. През четвъртото тримесечие на 2022 г. се запазват високите обеми новоотпуснати кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.

„Макар в непосредствен план бързото нарастване на кредитните обеми да се отразява положително върху доходността на банковия сектор, продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система“.

Именно това може да доведе до влошаване на кредитния портфейл на банките, но като цяло анализът сочи, че те са ликвидни и добре капитализирани.

Банковият пазар в числа:

  • Активите на банковата система са нараснали с 4,4% до 6,5 млрд. лв. през четвъртото тримесечие на 2022 г. и в края на годината възлизат на 155,4 млрд. лв.
  • Депозитите в банковата система са се увеличили с 5,9 млрд. лв. (4,6%) до 134,1 млрд. лв. през периода октомври - декември 2022 г.
  • Пазарният дял на петте най-значими банкови институции (съгласно критериите на Европейската централна банка) в края на декември съставлява 67,0% от активите на банковата система, а този на по-малко значимите институции – 29,6%.
  • Валутната структура на кредитите е в полза не тези в лев: Делът на вземанията в левове е 63,2%, а в евро - 33,3% към края на декември 2022 г.

През тримесечието най-съществено нарастват депозитите на домакинствата - с 3,0 млрд. лв. или 4,2%. Увеличението на депозитите на нефинансови предприятия е с 1,4 млрд. лв. (3,2%), а при „други финансови предприятия“ - със 733 млн. лв. (18,4%). Растеж се отчита също при депозитите на кредитни институции - с 496 млн. лв. или 6,7%, както и на сектор „държавно управление“ - с 361 млн. лв. или 9,8%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024