България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии Снимка: © Министерство на външните работи

България остро осъжда незаконните избори за президент на Руската федерация във временно окупираните територии на Украйна, в Приднестровието (Молдова), Южна Осетия и Абхазия (Грузия), се казва в позиция на Министерството на външните работи, разпространена във Фейбсук страницата на институцията.

Страната ни остава непоколебима в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Молдова и Грузия в техните международно признати граници и териториални води, се казва още в публикацията. Регионите извън Украйна, за които се говори в позицията, от години са под контрол на руски военни или паравоенни сили, като опитите за нападение на чужди територии от страна на Кремъл започнаха много преди анексията на украинския Крим през 2014 г. и пълномащабната инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

В понеделник редица европейски лидери не приеха победата на Путин на президентските избори, които се проведоха от 15 до 17 март, определяйки резултатите от тях като "недемократични и несправедливи".

"Руските власти продължиха да засилват системните вътрешни репресии чрез репресии срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на репресивно законодателство и политически мотивирани присъди затвор. Шокиращата смърт на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и системни репресии", се казва в изявление на върховния представител за външната политика от името на ЕС, в това число и на България, споделена на сайта на външното министерство.

Когато Навални загина миналия месец, на българското МВнР му отне цяло денонощие, за да публикува официална позиция за смъртта на най-големия критик на Путин. Тя беше едва в две изречения и в нея нямаше нито дума против режима на руския президент Владимир Путин и действията на Кремъл, довели до смъртта на Навални.

"Европейският съюз категорично осъжда незаконното провеждане на така наречените „избори“ на териториите на Украйна, които Русия временно окупира: Автономна република Крим и град Севастопол, както и в части от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област. Така наречените „избори“ в тези територии представляват още едно явно нарушение от страна на Русия на международното право, включително Устава на ООН, както и на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", гласи още европейското изявление.

От Министерския съвет също излязоха с коментар за президентските избори в Русия.

"Проведените през последните 3 дни президентски избори в Руската федерация са поредното доказателство за нарастващия и систематичен натиск срещу опозиционни политици, неправителствени организации, независими медии и критици на режима в Кремъл. Нарушенията на гражданските и политическите свободи на руските граждани продължават и се разширяват. Руските избиратели бяха лишени от правото да направят информиран избор", посочват от правителството в оставка.

В позицията се казва още, че в България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024