„Агресивната политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство по време на предизборната кампания за кмет на Скопие, е пореден пример за налаганата в Северна Македония атмосфера на нетолерантност към нейни граждани с българско самосъзнание и към България". Това се казва в позиция на българското МВнР към Скопие по казуса с обвиненията към Данела Арсовска.

Тя беше издигната от ВМРО-ДПМНЕ и стана кмет на Скопие, а от партията на Зоран Заев СДСМ я атакуваха, че е имала българско гражданство от 2011 и го е прикривала. От партията дори публикуваха снимки с надпис "На Скопие не му трябва български кмет“, както и билборди с лика на Арсовска и надпис "Кмет на Петрич". Тя отрича твърденията, че се е сдобила с български документи за самоличност и твърди, че винаги е живяла в Скопие.

След загубата в столицата премиерът Зоран Заев подаде оставка, напусна и лидерския пост в СДСМ.

Зоран Заев подаде оставка, след като "набедената" за българка Данела Арсовска стана кмет на Скопие

В българската позиция се посочва, че е "категорично неприемливо използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне", както и че подобно поведение е "отрицание на основните европейски ценности".

Дипломатите изтъкват, че коментират случая чак сега, защото не са искали България да бъде въвлечена в предизборната полемика в Република Северна Македония. "Това не означава, че приемаме продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Република Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с Република България и българския народ".

„Неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Република Северна Македония“, се казва още в позицията.

От МВнР припомнят, че съгласно чл. 11, ал. 6 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, двете страни следва да предприемат "ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения".

От Външно министерство заявяват, че ще продължат да следят с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Те ще продължат да полагат "всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена