МВнР към Скопие по казуса с Арсовска: "Пореден пример за нетолерантността към България"

„Агресивната политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство по време на предизборната кампания за кмет на Скопие, е пореден пример за налаганата в Северна Македония атмосфера на нетолерантност към нейни граждани с българско самосъзнание и към България". Това се казва в позиция на българското МВнР към Скопие по казуса с обвиненията към Данела Арсовска.

Тя беше издигната от ВМРО-ДПМНЕ и стана кмет на Скопие, а от партията на Зоран Заев СДСМ я атакуваха, че е имала българско гражданство от 2011 и го е прикривала. От партията дори публикуваха снимки с надпис "На Скопие не му трябва български кмет“, както и билборди с лика на Арсовска и надпис "Кмет на Петрич". Тя отрича твърденията, че се е сдобила с български документи за самоличност и твърди, че винаги е живяла в Скопие.

След загубата в столицата премиерът Зоран Заев подаде оставка, напусна и лидерския пост в СДСМ.

Зоран Заев подаде оставка, след като "набедената" за българка Данела Арсовска стана кмет на Скопие

В българската позиция се посочва, че е "категорично неприемливо използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне", както и че подобно поведение е "отрицание на основните европейски ценности".

Дипломатите изтъкват, че коментират случая чак сега, защото не са искали България да бъде въвлечена в предизборната полемика в Република Северна Македония. "Това не означава, че приемаме продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Република Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с Република България и българския народ".

„Неуспехът на тази антибългарска кампания на отминалите избори показва, че тя не среща подкрепата на гражданите на Република Северна Македония“, се казва още в позицията.

От МВнР припомнят, че съгласно чл. 11, ал. 6 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, двете страни следва да предприемат "ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство към насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения".

От Външно министерство заявяват, че ще продължат да следят с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония. Те ще продължат да полагат "всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023