МВнР смъмри Митрофанова за внушенията, че България ще праща войски в Украйна Снимка: © Getty Images

Министерството на външните работи излезе с критична позиция по адрес на посланика на Русия Елеонора Митрофанова след нейно изказване на 12 юни за „системно въвличане на страната в конфликта в Украйна“. Опитите за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна са недопустими, се посочва по този повод в своя позиция МВнР.

Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води“, се казва в позицията на МВнР.

Министерството допълва, че помощта за Украйна закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство.

Реакцията на министерството идва в отговор на публикация на Елеонора Митрофанова във Facebook по повод Деня на Русия. В страницата на посолството тя допуска, че София може да изпрати български военен контингент в Украйна.

„Въпреки далеч нееднородните виждания на българските граждани за актуалния дневен ред, София упорито се придържа към антируските наративи. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог“, заяви Митрофанова.

„Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности“, изтъкват от МВнР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024