МВР е получило сигнал от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС Снимка: © Screenshot

В МВР е постъпил сигнал за купуване на гласове в полза за ДПС. Той е бил подаден от представител на ГЕРБ. За това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на брифинг за подготовката за провеждане на изборите.

Той обвърза ситуацията с това, че по думите му "очевидно доверието в МВР в нараснало" и не е очаквал подобна реакция във връзка със сигнала. Подробности по него не бяха посочени.

"За първи път в нашата практика от последните четири избора имаме подобен сигнал", коментира и зам.-главният секретар на МВР Станислав Станев, до когото е пратен сигналът.

Данните на МВР за купуване на гласове за предстоящите избори на 2 октомври нарастват, заедно с тях расте и цената на един глас, като за тези избори тя варира между 50 и 100 лева, но има и места, в които сумата е двойна.

Демерджиев посочи, че отново има сигнали за манипулиран вот, но допълни, че няма особено рязка промяна в ситуацията и "основните сигнали са срещу същите политически партии", към които са били насочени и в предишни избори. Той говори и за нови схеми по линия т.нар. корпоративен вот, свързани с влияние върху служители.

"Много често тези хора, които осигуряват поминък на много хора, правят опити да въздействат. Това се забелязва при раздаването на дърва за огрев на определени места, в заложните къщи, в пунктове за изкупуване на цветни метали, в сферата на обществените поръчки", каза вътрешният министър.

По данни, обявени от главния секретар на МВР Петър Тодоров, ведомството е извършило над 97 специализирани полицейски операции, свързани с нарушаването на изборните права на гражданите в периода от края на август досега. За последните дни са постъпили 250 сигнала за купуване на гласове, проведени са близо 100 операции срещу търговията с вот и са били разкрити над 550 престъпления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове"

Лидерът на ГЕРБ заговори и за "обединие" след изборите, за да няма нови

11:03 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024