МВР, община Дупница и частна болница се оплетоха по въпроса къде е починал Ангел Христов Снимка: © Getty Images

Мястото на смъртта на Ангел Христов (част от престъпната група "Братя Галеви") се оказа въпрос, на който нито една институция не дава ясен отговор вече трети ден.

В понеделник сутрин bTV обяви, че смъртният акт на Христов е издаден в Дупница на базата на свидетелство, направено в местната частна болница "Св. Иван Рилски - 2003".

Те цитират и служителка, издала официалния акт за смъртта на т.нар. "брат Галев", която казва, че по документи той е починал в 8 ч. сутринта на 3 юни (събота) в болницата. От лечебното заведение обаче са отрекли пред bTV Ангел Христов да е починал при тях. Директорът отказва да коментира случая пред камера. Медицинска сестра се появи пред журналистите и заяви, че "смъртта на господин Христов не е установена тук при нас".

Според информацията на телевизията - самоличността на Христов е удостоверена с невалидната му стара лична карта, която е изтекла още през 2018 г.

Жената се принудила да върне свидетелството за смърт за пренаписване в болницата, след като открила, че фамилията на покойника е неточна. В първоначалния документ той е записан като "Ангел Христов Ангелов", а не "Ангел Христов Христов", каквото е името му.

От община Дупница публикуваха и отделна позиция, в която обясняват, че базата данни за гражданската регистрация не съдържа информация дали конкретен гражданин е издирван от МВР или не.

Болницата се намира на около 10 км от село Ресилово, където се предполага, че Христов е получил инфаркт.

В първоначалните съобщения за смъртта му се твърдеше, че тя е настъпила в дома му, който е на територията на община Сапарева баня. Смъртният акт обаче е от длъжностно лице към община Дупница.

Версията, че "брат Галев" е издъхнал в къщата си, се разпространява от МВР-Кюстендил. Те твърдят, че на 3 юни следобед са получили "сигнал, че в дома си в село Ресилово е починал 53-годишен мъж, обявен за международно издирване".

От кого е получен сигналът - не се посочва в информацията на полицията.

Служителите на МВР са установили, че вече има издадено съобщение за смърт от лекар в дупнишка болница и издаден смъртен акт.

"Трупът е закаран за аутопсия в столична болница, извършени са множество процесуални действия, образувано е досъдебно производство в РУ Дупница", казват от МВР.

Все още се очаква резултат от назначената съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи кога и от какво е починал мъжът.

Христов беше обявен за международно издирване, след като през 2012 г. избяга заедно с партньора си Пламен Галев след влязла в сила осъдителна присъда за организиране на престъпна група за рекет и изнудване.

До този момент МВР не може да установи как е възможно издирваният престъпник да се прибере в България, като вътрешният министър Иван Демерджиев дори лансира версия Христов да е вкаран в страната след смъртта си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024