МВР проверява ГРАО за самоличностите на Мартин Божанов - Нотариуса

Служители на столичната дирекция на МВР са влезли на проверка в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), за да проверят как се се стигнало до смяната на единния граждански номер на убития Мартин Божанов - Нотариуса.

“От СДВР извършват проверка на място в ГРАО, където ще констатираме реално кой, как и на какви основания е извършена тази смяна на фамилно име и последните 5 цифри от ЕГН на Мартин Божанов," заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти.

Той каза още, че към момента се работи по няколко версии за убийството, без да уточни какви.

Стоянов потвърди още, че Мартин Божанов е подал няколко молби, чрез които е заличил част от своите криминални регистрации. Не отговори обаче с кое име и ЕГН се е случило това, като коментира само, че "това е право на всеки български гражданин".

А резултати от проверката на т.нар.частен клуб за магистрати, свързван с Нотариуса, каза, че очаква от анкетната комисия, назначена от Народното събрание миналата седмица.

За съществуването на клуба съобщиха от Антикорупционния фонд след убийството на Божанов. Смята се членовете на мястото за събиране на магистрати са се ползвали специални карти за достъп, а в него са решавани не само дела, но и назначения. Миналата седмица беше извършен оглед на мястото, като бяха свалени и четци за магнитни карти от входа.

В същото време министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че е готов да поиска дисциплинарни производства срещу замесените със случая магистрати.

"Аз поех вече публичен ангажимент, че за всяко име, което бъде установено като съпричастност към тази група за изнудване и за манипулиране на правосъдието, ще подам искане до Висшия съдебен съвет и до Висшия прокурорски съвет за дисциплинарни наказания", каза Славов, като допълни, че самото разследване по случая е в правомощията на прокуратурата.

Той каза още, че посещението на такъв тип заведения е и въпрост от етичен характер за магистратите.

По думите му има достатъчно информация в публичното пространство, която установява такива връзки между Божанов и представители на съдебната власт, която трябва да бъде обяснена и от бившия главен прокурор Иван Гешев, и от настоящото ръководство на държавното обвинение.

Нотариуса не е единственият "брокер" със сменен ЕГН: Спомнете си за делото на Петьо Еврото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета"

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024