МВР разследва 44 полицаи за "чадър" над Георги Семерджиев

Дисциплинарни производства срещу 44 полицаи, "покровителствали" Георги Семерджиев, са заведени от МВР. Очаква се проверките да приключат през декември и да е ясно какво ще се случи с тези служители и ще се стигне ли до обвинения.

Това съобщи за Нова тв главният секретар на вътрешното министерство комисар Петър Тодоров.

Георги Семерджиев е мъжът, причинил жестоката катастрофа на столичния бул. "Черни връх" и убил две момичета. От самото начало на разследването започнаха и проверките на полицаи, които са покровителствали бившия футболист, а една от униформените служителки бе уволнена.

Преди ден Националната следствена служба приключи разследването със становище, че Семерджиев трябва да отговаря по 4 обвинения - за катастрофата и смъртта на двете млади жени, за шофиране след употреба на наркотици, за използване на фалшива шофьорска книжка и за притежание на наркотици.

“Вадим нашите гнили ябълки и имаме волята да продължим тази политика”, заяви комисар Тодоров и произаова и останалите институции, които имат “данни за такива служители”, да последват примера.

Според бТВ сред разследваните полицаи има 19 младши автоконтрольори, двама полицейски инспектори, седем старши инспектори и двама началници на сектори. Всички те са спирали на пътя Семерджиев за проверка преди да стане трагедията.

Има данни, че в част от случаите униформени са затваряли очите си за конкретни нарушения, извършени от бившия футболист, и са му съставяли актове или фишове за по-маловажни нарушения от тези, които е извършил.

Отстраняването на седем началници на районни управления на МВР в София от служебния министър Иван Демерджиев, не е свързано само със случая “Семерджиев”, каза още главният секретар: “Преди това е имало голяма проверка на районните от страна на Главна дирекция “Национална полиция” и Инспектората. В хода на проверката бяха констатирани редица пропуски. Всички те, включително и случая “Семерджиев”, доведоха до това решение”.

“Искам дебело да подчертая, че проблемите са натрупани с години”, заяви той.

Комисар Тодоров потвърди версията на министър Демерджиев, че при разследването на друга катастрофа в София - тази, при която загина френски гражданин, от МВР са искали да задържат двама полицаи, за които се смята, че са осигурили “чадър” на шофьора. Прокуратурата обаче е отказала.

“Това е достатъчно красноречив факт, че да се говори за чадър”, смята Тодоров - “Всичко ще се установи в хода на досъдебното производство. Има записи, на които ясно се вижда, че полицаите, виждайки катастрофата, започват да се движат назад”.

Прокуратурата отрича обвиненията на МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024