МВР разследва 44 полицаи за "чадър" над Георги Семерджиев

Дисциплинарни производства срещу 44 полицаи, "покровителствали" Георги Семерджиев, са заведени от МВР. Очаква се проверките да приключат през декември и да е ясно какво ще се случи с тези служители и ще се стигне ли до обвинения.

Това съобщи за Нова тв главният секретар на вътрешното министерство комисар Петър Тодоров.

Георги Семерджиев е мъжът, причинил жестоката катастрофа на столичния бул. "Черни връх" и убил две момичета. От самото начало на разследването започнаха и проверките на полицаи, които са покровителствали бившия футболист, а една от униформените служителки бе уволнена.

Преди ден Националната следствена служба приключи разследването със становище, че Семерджиев трябва да отговаря по 4 обвинения - за катастрофата и смъртта на двете млади жени, за шофиране след употреба на наркотици, за използване на фалшива шофьорска книжка и за притежание на наркотици.

“Вадим нашите гнили ябълки и имаме волята да продължим тази политика”, заяви комисар Тодоров и произаова и останалите институции, които имат “данни за такива служители”, да последват примера.

Според бТВ сред разследваните полицаи има 19 младши автоконтрольори, двама полицейски инспектори, седем старши инспектори и двама началници на сектори. Всички те са спирали на пътя Семерджиев за проверка преди да стане трагедията.

Има данни, че в част от случаите униформени са затваряли очите си за конкретни нарушения, извършени от бившия футболист, и са му съставяли актове или фишове за по-маловажни нарушения от тези, които е извършил.

Отстраняването на седем началници на районни управления на МВР в София от служебния министър Иван Демерджиев, не е свързано само със случая “Семерджиев”, каза още главният секретар: “Преди това е имало голяма проверка на районните от страна на Главна дирекция “Национална полиция” и Инспектората. В хода на проверката бяха констатирани редица пропуски. Всички те, включително и случая “Семерджиев”, доведоха до това решение”.

“Искам дебело да подчертая, че проблемите са натрупани с години”, заяви той.

Комисар Тодоров потвърди версията на министър Демерджиев, че при разследването на друга катастрофа в София - тази, при която загина френски гражданин, от МВР са искали да задържат двама полицаи, за които се смята, че са осигурили “чадър” на шофьора. Прокуратурата обаче е отказала.

“Това е достатъчно красноречив факт, че да се говори за чадър”, смята Тодоров - “Всичко ще се установи в хода на досъдебното производство. Има записи, на които ясно се вижда, че полицаите, виждайки катастрофата, започват да се движат назад”.

Прокуратурата отрича обвиненията на МВР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024