МВР: Съобщението на BG-Alert достигна до 98% от потребителите, някои не са разбрали

98% от хората са получили в четвъртък тестовото съобщение за известяване на опасност BG-Alert. То обаче не е достигнало до всички, защото се е изисквала специална настройка на мобилните устройства. Това заяви в ефира на БНТ съветникът на служебния вътрешния министър Николай Николов.

"Тестовата проверка беше успешна, 98% от всички клетки на мобилните оператори бяха задействани. Дадена ни е възможност като граждани дали ще участваме в този тест или не. Съобщението не е пратено по онзи канал, който се използва в случай на реална опасност", коментира Николов.

По думите му, за да участват гражданите в подобен тест, трябват да направят специални настройки на телефона си.

"Неслучайно десетина дни по-рано започнахме да казваме, че това е тест на системата, не е тест на гражданите и техните реакции", добави той.

Николов обясни, че при първоначалното пускане на системата преди няколко месеца съобщение са получили всички, защото тогава е използван именно каналът за известяване при опасност.

Случаят от четвъртък изглежда не е такъв - голяма част от гражданите се оплакаха, че не са получили тестовото известие на телефоните си.

Системата BG - Alert служи за ранно оповестяване в ситуации на бедствия. През юли обаче тя така и не успя да предупреди никого при огромните пожари в село Воден край Ямбол, след като се оказа, че в района не е имало ток, а на терена на пожара - обхват на телефоните.

"Ако има реална опасност, не е необходимо да правите настройки на телефона, за да получите съобщение", увери Николов в интервюто за БНТ.

Според Божидар Божанов от "Да, България" обаче нуждата от специална настройка не е истинската причина за несработването на BG-ALERT.

В публикация във Фейсбук политикът коментира, че си е включил "именно тази настройка", но така и не е получил съобщение.

"Надявам се в "Пожарна безопасност и защита на населението" да намерят реалната причина за несработването на теста. Проверих в историята на съобщенията - има го, но нямаше никакъв звук или съобщение в 13ч. А същото устройство получи предишните тестове", се казва в публикацията на Божанов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Българските ВМС получиха американски морски дронове

Подводните апарати могат да се използват както за научни цели, така и в интерес на отбраната

11:48 - 18.10.2024
Важно днес

Проливни дъждове доведоха до наводнения, евакуации и затворени пътища във Франция

Един човек е загинал в Париж следствие на бедствието

10:14 - 18.10.2024
Живот

Кожата ни може да се справя сама със стареенето, стига да ѝ помогнем. Esthederm знае как.

Какво всъщност представлява “здравословното стареене”

10:03 - 18.10.2024
Живот

One Direction се сбогува с Лиъм Пейн: "Загубихме нашия брат, когото много обичахме"

Групата публикува общо изявление през профила си в Instagram, който е неактивен от близо 4 години

09:17 - 18.10.2024
Важно днес

Кандидат-депутат на ДПС-Пеевски е сред обвинените по делото "Портних"

Светлана Табакова е директор във фирма на Данаил Папазов, който изгони Доган от сараит

19:59 - 17.10.2024