Бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ Костадин Ангелов е довел Александровска болница до загуба от 69,8 млн. лв.

Това се е случило по време на периода, в който е бил директор на лечебното заведение – от 2013 до юни 2020 г. Загубите са продължавали да растат до юни 2021 заради сключени от Ангелов неизгодни споразумения за разсрочването на задължения, с които е увеличил дълга на болницата. Това става ясно от одитен доклад за финансовото състояние на „Александровска“, публикуван във вторник от Министерството на здравеопазването.

В него се вижда, че лечебното заведение завършва 2012 с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения. През 2013 г. Ангелов поема директорския пост и оттогава насам се наблюдава тенденция на затруднения за погасяване на задълженията.

Само за последната 1,5 година от управлението на Костадин Ангелов (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Собственият ѝ капитал се понижава от 22,8 млн. лв към края на 2016 до 3,9 млн. лв. в края на 2020 г.

Публикуваният доклад показва, че повече от половината от дълговете са към доставчици, тъй като Ангелов е удължавал просрочията чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията. Дълговете към доставчици нарастват от 36,7 млн. през 2019 до 42 млн. лв. към 1 юни 2021 г. Лихвите и таксите по тези задължения са били 8,8 млн. лв. през 2019, а към юни 2021 достигат 28,4 млн.

„Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва?“, пишат от МЗ.

Одитният доклад показва, че при един от договорите с доставчици „Александровска“ е поела ангажимент да изплаща лихва за забавяне от 12,5% годишно върху неизплатената част на задължението. В друг договор се вижда, че бившият директор се е съгласил лечебното заведение да плаща по 30 хил. лв. месечно по всяко просрочено плащане. Лихвите в трети от случаите възлизат на 17-23% на годишна база.

„На фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той (б.а. – Ангелов) е можел значително да редуцира дълга към доставчици. Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата ѝ зависи от благоволението на кредиторите ѝ“, пишат от МЗ.

В неделя служебният здравен министър Стойчо Кацаров повдигна темата и в интервю за БНР, в отговор на атаките на Ангелов, който иска оставката на наследника си в МЗ заради лошо управление на Covid-кризата.

„Бившите управляващи оставиха болници в много лошо състояние, мога да дам пример с „Александровска“. Ангелов я е оставил със 70 милиона лева дългове. Тази сума ние изплащаме за спешна помощ за цялата година, това са парите за първа линия. Сега държавата кое да плати по-напред – дълговете, натрупани от Ангелов, или бонуси за медиците на първа линия?“, попита Кацаров в предаването „Неделя 150“.

„От тези 70 млн. 35 са в просрочие. Не само са в просрочие, а Ангелов е договорил просрочване на дълговете с 23-25% лихва. Това е наследството, което сме получили. Сега този човек, вместо да се засрами, търси отговорност от други хора. Ние оправяме поразиите им не само от последната година, а от последните няколко“, добави здравният министър.

Костадин Ангелов отговори с позиция, в която посочва, че когато става директор на болницата през 2013 г., тя вече е имала загуби от близо 30 милиона лева. Натрупаните задължения от този момент нататък до 2020 г. били заради ремонт и обновяване на сградите на болницата. През 2013 г. приходите са били близо 40 милиона лева, а в края на 2020 г. - над 77 милиона лева. Просрочените задължения били намалени от 16 милиона лева на 8 милиона лева в края на миналата година, твърди бившият здравен министър.

Според него - всички сключени договори за разсрочване на задълженията са "подписвани след преговори и са разглеждани от Съвета на директорите". Ангелов казва, че проверките на прокуратурата и Агенцията за финансова инспекция са завършили без установени нарушения.

Той вижда в действията на служебния здравен министър "личен конфликт" и казва, че съпругата на Кацаров работила в Александровска болница през 2016 г. Три години по-късно поискала по-висока заплата, но ѝ било отказано. Тогава, според Ангелов, Кацаров му е казал, че "ще има проблеми". Другият довод на бившия здравен министър в писмото е, че Кацаров имал интереси в строежа на нова частна болница край София. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19