Бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ Костадин Ангелов е довел Александровска болница до загуба от 69,8 млн. лв.

Това се е случило по време на периода, в който е бил директор на лечебното заведение – от 2013 до юни 2020 г. Загубите са продължавали да растат до юни 2021 заради сключени от Ангелов неизгодни споразумения за разсрочването на задължения, с които е увеличил дълга на болницата. Това става ясно от одитен доклад за финансовото състояние на „Александровска“, публикуван във вторник от Министерството на здравеопазването.

В него се вижда, че лечебното заведение завършва 2012 с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения. През 2013 г. Ангелов поема директорския пост и оттогава насам се наблюдава тенденция на затруднения за погасяване на задълженията.

Само за последната 1,5 година от управлението на Костадин Ангелов (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болницата натрупва загуби в размер на 10 621 000 лв. Собственият ѝ капитал се понижава от 22,8 млн. лв към края на 2016 до 3,9 млн. лв. в края на 2020 г.

Публикуваният доклад показва, че повече от половината от дълговете са към доставчици, тъй като Ангелов е удължавал просрочията чрез подписване на споразумения за разсрочване на задълженията. Дълговете към доставчици нарастват от 36,7 млн. през 2019 до 42 млн. лв. към 1 юни 2021 г. Лихвите и таксите по тези задължения са били 8,8 млн. лв. през 2019, а към юни 2021 достигат 28,4 млн.

„Обратно на търговската логика, при договарянето на разсрочване на дълга, болницата не само не го е намалила, но е поела нови задължения във вид на лихви в изключително големи размери. Защо едно дружество, което има да плаща наказателна лихва заради неизпълнение на договора си, се съгласява да разсрочи това задължение и да плаща допълнителна лихва?“, пишат от МЗ.

Одитният доклад показва, че при един от договорите с доставчици „Александровска“ е поела ангажимент да изплаща лихва за забавяне от 12,5% годишно върху неизплатената част на задължението. В друг договор се вижда, че бившият директор се е съгласил лечебното заведение да плаща по 30 хил. лв. месечно по всяко просрочено плащане. Лихвите в трети от случаите възлизат на 17-23% на годишна база.

„На фона на отрицателните лихви в банковия сектор и възможността за договаряне на банкови кредити с лихви от 2-3 процента, той (б.а. – Ангелов) е можел значително да редуцира дълга към доставчици. Ангелов не само е поставил болницата в тежко финансово състояние, но сега съдбата ѝ зависи от благоволението на кредиторите ѝ“, пишат от МЗ.

В неделя служебният здравен министър Стойчо Кацаров повдигна темата и в интервю за БНР, в отговор на атаките на Ангелов, който иска оставката на наследника си в МЗ заради лошо управление на Covid-кризата.

„Бившите управляващи оставиха болници в много лошо състояние, мога да дам пример с „Александровска“. Ангелов я е оставил със 70 милиона лева дългове. Тази сума ние изплащаме за спешна помощ за цялата година, това са парите за първа линия. Сега държавата кое да плати по-напред – дълговете, натрупани от Ангелов, или бонуси за медиците на първа линия?“, попита Кацаров в предаването „Неделя 150“.

„От тези 70 млн. 35 са в просрочие. Не само са в просрочие, а Ангелов е договорил просрочване на дълговете с 23-25% лихва. Това е наследството, което сме получили. Сега този човек, вместо да се засрами, търси отговорност от други хора. Ние оправяме поразиите им не само от последната година, а от последните няколко“, добави здравният министър.

Костадин Ангелов отговори с позиция, в която посочва, че когато става директор на болницата през 2013 г., тя вече е имала загуби от близо 30 милиона лева. Натрупаните задължения от този момент нататък до 2020 г. били заради ремонт и обновяване на сградите на болницата. През 2013 г. приходите са били близо 40 милиона лева, а в края на 2020 г. - над 77 милиона лева. Просрочените задължения били намалени от 16 милиона лева на 8 милиона лева в края на миналата година, твърди бившият здравен министър.

Според него - всички сключени договори за разсрочване на задълженията са "подписвани след преговори и са разглеждани от Съвета на директорите". Ангелов казва, че проверките на прокуратурата и Агенцията за финансова инспекция са завършили без установени нарушения.

Той вижда в действията на служебния здравен министър "личен конфликт" и казва, че съпругата на Кацаров работила в Александровска болница през 2016 г. Три години по-късно поискала по-висока заплата, но ѝ било отказано. Тогава, според Ангелов, Кацаров му е казал, че "ще има проблеми". Другият довод на бившия здравен министър в писмото е, че Кацаров имал интереси в строежа на нова частна болница край София.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие