ГЕРБ поиска от Румен Радев да смени здравния министър Стойчо Кацаров Снимка: © Булевард България

ГЕРБ искат президентът Румен Радев да поеме „политическа отговорност“ и да смени служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

„Искаме неговата оставка“, каза бившият министър на здравеопазването от ГЕРБ Костадин Ангелов по време на брифинг в Народното събрание. Той посочи две основания – „провал на ваксинационната кампания и отправяне на противоречиви послания към българския народ, включително антиваксърски и компрометиращи спазването на мерките“.

Според Ангелов лекарите нямат осигурени по 1000 лв. бонус за работата на първа линия заради новата методика. С нея се изплащат допълнителни възнаграждения само на хора, които реално работят в Covid-отделенията, и тя вече предизвика редица критики сред медиците. Кацаров разпореди БЛС и НЗОК да нанесат поправки и да разрешат проблема.

Ангелов твърди още, че има криза с ремдесивир и кислород, макар директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов да каза пред bTV в сряда, че доставките от лекарството продължават.

Атака срещу Кацаров имаше и от страна на бившия министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова. „Очевидно е несправянето и немощта на здравното министерство да се справи с кризата и затова не са виновни хората и не е виновен бизнесът“, каза тя.

От ГЕРБ са против затваряне на бизнеса без незабавни икономически мерки, добави още Ангелкова.

В четвъртък здравният министър въведе нови мерки, които ще важат от 7 септември до 30 октомври. Сред тях са ограничено работно време на заведенията до 23 ч. при спазване на 1,5 м дистанция и настаняване на до 6 човека на маса, работа на фитнеси при 30% капацитет и на кина/театри до 50%, спортни състезания на закрито без публика, преустановяване на фестивали, събори и др. подобни културни мероприятия.

Кацаров обоснова ограниченията с това, че „на всеки 100 заразени четирима умират“. „Изпуснахме възможността да се ваксинираме, сега единствената възможност е да вземем нефармацевтични мерки. От смъртните случаи 85% са на хора над 60-годишна възраст. Ако ги бяхме ваксинирали, може би нямаше да се налагат допълнителни мерки“, каза той пред bTV в петък.

На 21 август ГЕРБ обвини МЗ и Стойчо Кацаров в опит за „силово налагане на ваксинацията“ заради мерките, които предвиждаха заведенията да работят в пълен капацитет само при 100% имунизиран персонал и клиенти. Самият здравен министър обяви този петък, че е против задължителната имунизация, която „трябва да остане доброволна“. Все пак допусна и възможност в бъдеще да се изисква „зелен паспорт“ за медици и служители в социални домове.


След ИТН, и ГЕРБ обвини МЗ в опит за "силово" налагане на ваксинацията

Ако мерките не сработят, властите може да изискат "зелен паспорт" за лекари и персонал в социални домове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024