След ИТН, и ГЕРБ обвини МЗ в опит за "силово" налагане на ваксинацията

Бившият здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов обвини Стойчо Кацаров за това, че е "направил опит за силово налагане на ваксинацията".

"Груба грешка! Обществото усети натиска и реагира на мига. И преди съм казвал, че започнеш ли да си играеш с хората на принципа “моркова и тоягата”, те ще избягат и от моркова, и от тоягата. Ваксинационната кампания не бива да е силова принуда и държавен натиск", пише той в публикация във Facebook.

Коментарът на Ангелов всъщност е по повод заповедта на здравния министър, с която той премахва ограниченията за ресторантите, спортните зали и културните обекти, чиито служители и посетители са напълно ваксинирани.

Мярката не забранява на тези обекти да работят с неваксинирани хора, а дава възможност за отваряне на 100% от капацитета на съответните заведения, зали или културни институции.

Твърдения за "дискриминация" и нарушаване на правата на неваксинираните бяха лансирани в петък от "Има такъв народ", чиито депутати са единствените в 46 Народно събрание, които поставят под въпрос безопасността и ефикасността на Covid-ваксините.

Костадин Ангелов критикува Стойчо Кацаров и за това, че въвежда мярка, която не може да се контролира от РЗИ.

"Изключено е РЗИ да ги контролира адекватно, след като в инспекциите работят по 20-25 човека (в София са двойно), а те карантинират, ваксинират, вкарват в системата положителни и т.н. Мерките в заповедта бяха обяснени като стимулиращи, но са реално симулиращи", пише той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024