След ИТН, и ГЕРБ обвини МЗ в опит за "силово" налагане на ваксинацията

Бившият здравен министър на ГЕРБ Костадин Ангелов обвини Стойчо Кацаров за това, че е "направил опит за силово налагане на ваксинацията".

"Груба грешка! Обществото усети натиска и реагира на мига. И преди съм казвал, че започнеш ли да си играеш с хората на принципа “моркова и тоягата”, те ще избягат и от моркова, и от тоягата. Ваксинационната кампания не бива да е силова принуда и държавен натиск", пише той в публикация във Facebook.

Коментарът на Ангелов всъщност е по повод заповедта на здравния министър, с която той премахва ограниченията за ресторантите, спортните зали и културните обекти, чиито служители и посетители са напълно ваксинирани.

Мярката не забранява на тези обекти да работят с неваксинирани хора, а дава възможност за отваряне на 100% от капацитета на съответните заведения, зали или културни институции.

Твърдения за "дискриминация" и нарушаване на правата на неваксинираните бяха лансирани в петък от "Има такъв народ", чиито депутати са единствените в 46 Народно събрание, които поставят под въпрос безопасността и ефикасността на Covid-ваксините.

Костадин Ангелов критикува Стойчо Кацаров и за това, че въвежда мярка, която не може да се контролира от РЗИ.

"Изключено е РЗИ да ги контролира адекватно, след като в инспекциите работят по 20-25 човека (в София са двойно), а те карантинират, ваксинират, вкарват в системата положителни и т.н. Мерките в заповедта бяха обяснени като стимулиращи, но са реално симулиращи", пише той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024