Снимка: © Getty Images

Ако настоящите противоепидемични мерки не дадат резултат, може да се стигне до задължително условие за „зелен паспорт“ за определени социални групи. В това число влизат работещите в лечебните заведения и в домовете за възрастни, които ще трябва да предоставят сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест, за да работят (ако подобно ограничение бъде прието).

Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров в интервю за bTV, като отказа да нарече мярката „задължителна ваксинация“.

„Моето виждане категорично е, че ваксините трябва да останат доброволни. Лекарите се ваксинираха в над 70% от случаите. Сред другата част от медицинския персонал обаче, за жалост, процентът е около 30%. Същото важи за учителите. Не е висок процентът и сред служителите на социалните домове“, каза Кацаров.

„Обсъжда се да се въведе задължение за „зелен паспорт“ за някои катетории лица. Говорим за служителите в старческите домове и за тези в лечебните заведения. Това не значи да е задължителна ваксинацията, а да е задължително да предпазим хората – може да си се ваксинирал, да си преболедувал или да имаш отрицателен тест. Възможно е провеждането на редовно тестване. Ако сегашните мерки не работят, може да се стигне до това, обсъжда се“, заяви служебният здравен министър.

Подобна мярка важи в Гърция и Франция, като в южната ни съседка медиците имаха срок до 1 септември да си поставят минимум една доза от препаратите. При неизпълнение на изискването, те са освобождавани от работа.

До момента 1 188 377 български граждани са напълно имунизирани (около 16,9% от населението) – най-ниския процент сред държавите от ЕС.

Кацаров заяви, че се извършват и корекции по новата методика за изплащане на допълнителните 1000 лева бонус за медиците от първа линия. „Новата методика е по-справедлива, но има пропуски, които доведоха до напрежение в отделни болници. Водят се разговори между НЗОК, БЛС и МЗ – правят се корекции, те са свързани и с актуализацията на бюджета на здравната каса“.

За юли месец парите на лекарите били изплатени, но имало забавяне заради методиките в отделни спешни центрове и лечебни заведения, каза още министърът.

„Ако работиш пълен работен ден целия месец - получаваш 1000 лв., за извънреден труд взимаш още пари. Ако половин месец си в отпуск – получаваш 500 лева. Има такива хора, които са взимали 1000 лева за един час, прекаран в Covid-отделението. Не е справедливо, съгласете се - ако вие сте целия месец сте в отделението, да вземете 1000, и един консултант от съседното отделение също да вземе толкова за прекаран час“, обясни Кацаров новата методика, която предизвика редица критики.

На въпрос дали по този начин ще се освободи финансов ресурс в системата, той отговори, че така допълнително ще могат да се финансират лекарите в извънболничната помощ и ще може да се закупят още лекарства, платени от Здравната каса. „В момента има около 50 такива центъра, сключили договори с НЗОК. Надяваме се скоро да станат над 100, за да може повече хора да се лекуват амбулаторно“, добави Кацаров.

Той заяви, че третата доза от ваксините може да бъде разрешена за хората от най-рисковите групи още следващата седмица, но масовото използване на „бустерната“ доза трябва да стане след одобрение на регулаторния орган – Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

В четвъртък здравният министър въведе нови мерки, които ще важат от 7 септември до 30 октомври. Сред тях са ограничено работно време на заведенията до 23 ч. при спазване на 1,5 м дистанция и настаняване на до 6 човека на маса, работа на фитнеси при 30% капацитет и на кина/театри до 50%, спортни състезания на закрито без публика, преустановяване на фестивали, събори и др. подобни културни мероприятия.

Кацаров обоснова ограниченията с това, че „на всеки 100 заразени четирима умират“. „Изпуснахме възможността да се ваксинираме, сега единствената възможност е да вземем нефармацевтични мерки. От смъртните случаи 85% са на хора над 60-годишна възраст. Ако ги бяхме ваксинирали, може би нямаше да се налагат допълнителни мерки. Ако 60-70% от населението ни се беше имунизирало, вероятно щяхме да отменим дори маските“, каза той и допълни, че очаква присъствено начало на учебната година в цялата страна.


Новите Covid-мерки: Заведенията ще работят до 23 ч.*, спира се провеждането на музикални фестивали

Представете си: два автобуса катастрофират и 109 български граждани умират

Covid-ваксините: Възрастните българи отново останаха на дъното в ЕСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"