МЗ: Няма да има локдаун, лекарството на Merck идва до 2-3 седмици Снимка: © Getty Images

Локдаун в България няма да бъде налаган, тъй като броят на заразените с Covid-19 и този на хоспитализираните пациенти в болници намалява. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в петък.

„Намаляването на броя заразени е дело на хората, благодаря им. Не сме искали да ги плашим, за да се мотивират да спазват мерките“, заяви той.

Два поредни дни инфекциите намаляват с малко – в четвъртък бяха отчетени 3853 случая (9,8% от всички тестове), а в петък – 3207 инфекции (9,77% от тестовете). И в двата дни излекуваните са повече, което води до малък спад в активните случаи до 113 229.

В лечебните заведения в страната са настанени 8329 пациенти с коронавирус, от които 755 са в интензивни отделения. Броят на починалите остава висок – през последното денонощие те са 196.

„Първо темпът на нарастване на заболелите се забави, а после числата станаха отрицатели, тоест заразените започнаха да намаляват. Резултатът от спазване на мерките се вижда – пикът вече е задминат и графиката слиза надолу. Надяваме се, че ще продължи по този начин, ако продължим да спазваме ограниченията“, каза проф. Мира Кожухарова, която е сред здравните съветници на МЗ. Тя отбеляза, че не във всички области има спад на 14-дневната заболеваемост.

„Броят на хоспитализираните ден по ден намалява. Надявам се тази благоприятна тенденция да се запази. Нещата не стават бързо с епидемиите. Последната вълна е най-продължителна от всички, за качването до върха изминаха 13 седмици. Слизането ще е по-малко“, заяви тя.

Кожухарова отбеляза, че броят на тестваните се е повишил рязко след въвеждането на зеления сертификат и „това е най-сигурният начин за противодействие на конкретната вълна“. „В дългосрочен план най-ефективна остава ваксинацията“, каза тя и добави, че при имунизацията е постигнат успех при възрастните хора.

Закупени и използвани до момента у нас са 180 хиляди флакона ремдесивир за пациенти с коронавирус в тежко състояние. Европейската агенция по лекарствата е дала разрешение и на две компании за медикаментите им срещу Covid тип моноклонални антитела. В България вече е налично количество от единия доставчик, разпределено е в болниците и пациентите се лекуват с тях. Те са за хора с лека до средно тежка форма на инфекцията.

МЗ стартира процедури за осигуряване на трети лъч лекарствени продукти – противовирусни, които ще се приемат на таблетка с 5-дневен курс на лечение - по два пъти на ден. Те са за пациенти с лека форма на коронавирус. В рамките на 2-3 седмици всички тези пациенти ще бъдат подсигурени, обявиха от МЗ.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов поясни, че става дума за новото лекарство молнупиравир, разработено от Merck & Co. „Очакваме до края на ноември комитетът към ЕМА да излезе с научно становище и на национално ниво държавите да го прилагат, преди ЕК да издаде окончателното разрешение“, заяви той.

„Не се заблуждавайте, че щом има още лекарства, ваксинацията не е най-правилният метод. Трябва да се имунизираме“, каза Стойчо Кацаров.


Броят на активните Covid-случаи отново спада, но починалите са близо 200


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024