Снимка: © Getty Images

Локдаун в България няма да бъде налаган, тъй като броят на заразените с Covid-19 и този на хоспитализираните пациенти в болници намалява. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в петък.

„Намаляването на броя заразени е дело на хората, благодаря им. Не сме искали да ги плашим, за да се мотивират да спазват мерките“, заяви той.

Два поредни дни инфекциите намаляват с малко – в четвъртък бяха отчетени 3853 случая (9,8% от всички тестове), а в петък – 3207 инфекции (9,77% от тестовете). И в двата дни излекуваните са повече, което води до малък спад в активните случаи до 113 229.

В лечебните заведения в страната са настанени 8329 пациенти с коронавирус, от които 755 са в интензивни отделения. Броят на починалите остава висок – през последното денонощие те са 196.

„Първо темпът на нарастване на заболелите се забави, а после числата станаха отрицатели, тоест заразените започнаха да намаляват. Резултатът от спазване на мерките се вижда – пикът вече е задминат и графиката слиза надолу. Надяваме се, че ще продължи по този начин, ако продължим да спазваме ограниченията“, каза проф. Мира Кожухарова, която е сред здравните съветници на МЗ. Тя отбеляза, че не във всички области има спад на 14-дневната заболеваемост.

„Броят на хоспитализираните ден по ден намалява. Надявам се тази благоприятна тенденция да се запази. Нещата не стават бързо с епидемиите. Последната вълна е най-продължителна от всички, за качването до върха изминаха 13 седмици. Слизането ще е по-малко“, заяви тя.

Кожухарова отбеляза, че броят на тестваните се е повишил рязко след въвеждането на зеления сертификат и „това е най-сигурният начин за противодействие на конкретната вълна“. „В дългосрочен план най-ефективна остава ваксинацията“, каза тя и добави, че при имунизацията е постигнат успех при възрастните хора.

Закупени и използвани до момента у нас са 180 хиляди флакона ремдесивир за пациенти с коронавирус в тежко състояние. Европейската агенция по лекарствата е дала разрешение и на две компании за медикаментите им срещу Covid тип моноклонални антитела. В България вече е налично количество от единия доставчик, разпределено е в болниците и пациентите се лекуват с тях. Те са за хора с лека до средно тежка форма на инфекцията.

МЗ стартира процедури за осигуряване на трети лъч лекарствени продукти – противовирусни, които ще се приемат на таблетка с 5-дневен курс на лечение - по два пъти на ден. Те са за пациенти с лека форма на коронавирус. В рамките на 2-3 седмици всички тези пациенти ще бъдат подсигурени, обявиха от МЗ.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов поясни, че става дума за новото лекарство молнупиравир, разработено от Merck & Co. „Очакваме до края на ноември комитетът към ЕМА да излезе с научно становище и на национално ниво държавите да го прилагат, преди ЕК да издаде окончателното разрешение“, заяви той.

„Не се заблуждавайте, че щом има още лекарства, ваксинацията не е най-правилният метод. Трябва да се имунизираме“, каза Стойчо Кацаров.


Броят на активните Covid-случаи отново спада, но починалите са близо 200


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия