МЗ: Няма да има локдаун, лекарството на Merck идва до 2-3 седмици Снимка: © Getty Images

Локдаун в България няма да бъде налаган, тъй като броят на заразените с Covid-19 и този на хоспитализираните пациенти в болници намалява. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в петък.

„Намаляването на броя заразени е дело на хората, благодаря им. Не сме искали да ги плашим, за да се мотивират да спазват мерките“, заяви той.

Два поредни дни инфекциите намаляват с малко – в четвъртък бяха отчетени 3853 случая (9,8% от всички тестове), а в петък – 3207 инфекции (9,77% от тестовете). И в двата дни излекуваните са повече, което води до малък спад в активните случаи до 113 229.

В лечебните заведения в страната са настанени 8329 пациенти с коронавирус, от които 755 са в интензивни отделения. Броят на починалите остава висок – през последното денонощие те са 196.

„Първо темпът на нарастване на заболелите се забави, а после числата станаха отрицатели, тоест заразените започнаха да намаляват. Резултатът от спазване на мерките се вижда – пикът вече е задминат и графиката слиза надолу. Надяваме се, че ще продължи по този начин, ако продължим да спазваме ограниченията“, каза проф. Мира Кожухарова, която е сред здравните съветници на МЗ. Тя отбеляза, че не във всички области има спад на 14-дневната заболеваемост.

„Броят на хоспитализираните ден по ден намалява. Надявам се тази благоприятна тенденция да се запази. Нещата не стават бързо с епидемиите. Последната вълна е най-продължителна от всички, за качването до върха изминаха 13 седмици. Слизането ще е по-малко“, заяви тя.

Кожухарова отбеляза, че броят на тестваните се е повишил рязко след въвеждането на зеления сертификат и „това е най-сигурният начин за противодействие на конкретната вълна“. „В дългосрочен план най-ефективна остава ваксинацията“, каза тя и добави, че при имунизацията е постигнат успех при възрастните хора.

Закупени и използвани до момента у нас са 180 хиляди флакона ремдесивир за пациенти с коронавирус в тежко състояние. Европейската агенция по лекарствата е дала разрешение и на две компании за медикаментите им срещу Covid тип моноклонални антитела. В България вече е налично количество от единия доставчик, разпределено е в болниците и пациентите се лекуват с тях. Те са за хора с лека до средно тежка форма на инфекцията.

МЗ стартира процедури за осигуряване на трети лъч лекарствени продукти – противовирусни, които ще се приемат на таблетка с 5-дневен курс на лечение - по два пъти на ден. Те са за пациенти с лека форма на коронавирус. В рамките на 2-3 седмици всички тези пациенти ще бъдат подсигурени, обявиха от МЗ.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов поясни, че става дума за новото лекарство молнупиравир, разработено от Merck & Co. „Очакваме до края на ноември комитетът към ЕМА да излезе с научно становище и на национално ниво държавите да го прилагат, преди ЕК да издаде окончателното разрешение“, заяви той.

„Не се заблуждавайте, че щом има още лекарства, ваксинацията не е най-правилният метод. Трябва да се имунизираме“, каза Стойчо Кацаров.


Броят на активните Covid-случаи отново спада, но починалите са близо 200


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024