На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура Снимка: © Getty Images

България отбелязва един от най-големите си празници - Деня на светите братя Кирил и Методий, празник на българската азбука, просвета и култура.

По този повод в градове в цялата страна ще се проведат множество шествия, тържества, концерти, литературни четения и други събития.

На този ден се чества паметта на равноапостолите, които създават глаголицата като първа писменост на старославянския език, и на техните ученици, които в края на 9 век са поканени в Преслав от цар Борис-Михаил и разработват кирилицата.

Денят на св. св. Кирил и Методий се празнува официално през 1851 г. в Пловдив по идея на учителя в епархийското училище в града Найден Геров. Паметта за приноса на братята и учениците става ключова елемент от българската национална идентичност и отстояване на независимост - както църковна, така и държавна.

На 24 май празнуват учители, творци, книжовници, поети, автори, журналисти, преводачи и всички хора, които си служат с българското слово.

Събития

В София официалната празнична програма включва шествие, което ще тръгне в 10:30 ч. от площада пред Националния археологически музей и ще стигне до Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Там в 11:00 часа започва специална церемония с Гвардейския представителен духов оркестър и изпълнения на хорове.

Днес в столицата се открива и традиционният панаир на книгата пред НДК, а общинските музеи и галерии в София ще са с вход свободен.

Вечерта ще бъдат връчени и ежегодните награди "Аскеер", които се присъждат за постижения в театралното изкуство. Актьорът Руси Чанев ще получи наградата за цялостно творчество.

В Пловдив шествието за 24 май започва в 09:00 часа пред паметника на Светите братя. А по-късно в 18:00 ч. пред община Пловдив ще има концерт с участието на група "Тангра".

Във Варна празничната програма започва с тържество от 10:00 ч. на пл. "Св. Св. Кирил и Методий" с участието на фолклорни ансамбли, читалища и училища.

Променено движение в столицата

На 24 май действа временна реорганизация на движението в София заради тържествата. Паркирането в някои части от града е забранено, а маршрутите на някои линии от градския транспорт са също променени.

Как се променя движението в столицата на 23 и 24 май


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024