Служебният кабинет няма да внася бюджет за догодина, а ще иска да се удължи настоящият Снимка: © Screenshot/НС

Как да пусна звука на стрийм видеото? - Ако не виждате контролата за звука, с десен бутон на мишката дайте "Показване на всички контроли"/"Show All Controls", за да може да го включите.


На извънредно заседание днес депутатите изслушват министъра на финансите Росица Велкова-Желева.

Тя отговаря пред народните представители за изпълнението на бюджета от 2022 г. и ще представи и проекта на служебното правителство за държавния бюджет за догодина.

Велкова заяви, че служебният кабинет няма намерение да внесат проект за бюджет, а само ще представят три варианта и ще направят предложение за удължаващ закон, с който да се удъли действието на мерките от настоящия бюджет до формирането на редовно правителство.

Велкова обяви, че данните за изпълнението на консолидирания бюджет за 9-месечието показват положително салдо в размер на 989 млн. лв., което е 0,6 от прогнозния БВП.

"Тази информация на пръв поглед изглежда оптимистична, но ако се погледнат данните от всички предходни години бюджетът обикновено е на излишък до последните 2 месеца на годината", уточни тя.

По думите ѝ това е нормално състояние и не означава, че годината ще завърши на излишък, тъй като бюджетът, който е приет от Народното събрание, е планиран и приет на дефицит.

Министърът прогнозира преизпълнение на данъчно осигурителните приходи в бюджета с близо 250 млн. лв., от които да дойдат 50 млн. лв. от данък върху доходите на физически лица. При това положение, тВелкова каза, че се очаква бюджетът да завърши с по-малък от планирания дефицит.

За предложението за финансова рамка за догодина се предвижда дефицит от 6,6% и около 16 млрд. лв. дълг.

Изслушването е по предложение на парламентарната група на БСП. От трибуната лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че са притеснени за единия вариант за бюджет на служебния кабинет, в който се орязват или замразяват социални плащания.

"За нас в следващите тежки месеци е изключително важно да има подкрепа за хората, таван на цените на ток, парно, газ и вода, две тарифи за плащане, увеличаване на минимална заплата, преизчисляване на пенсиите", допълни още Нинова, докато мотивира искането за изслушване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024