ГЕРБ и ПП не се разбраха за бюджета, но намериха частичен консенсус по други политики Снимка: © Screenshot

С реплики за "базисен и конструктивен диалог" и не особено значителни резултати премина първата експертна среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", в която двете партии търсиха допирни точки по належащи политки.

В началото на срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се обяви, че между двете партии "трябва да има диалог без опорки и клишета" по основните приоритети на българските граждани. Тя каза, че ако се открие базов консенсус, разговорът може да продължи и с другите парламентарни групи.

От ГЕРБ се обявиха в подкрепа на въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, като, по думите на Атанасова, партията има разработена детайлна програма в областта на правосъдието, която е "знак, че сме готови да водим конструктивен разговор в посока на истинска правосъдна реформа".

От "Продължаваме промяната" заявиха още веднъж, че няма да подкрепят първия мандат, излъчен от ГЕРБ, но ще направят всичко възможно да се намерят решения за българските граждани. Te отново повториха и ясната позиция, че ще бъдат "конструктивна опозиция ".

"Това не е разговор за подкрепа за първия мандат - ние няма да подкрепим първия мандат. Нека да е ясно", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

За политиките

Десислава Атанасова настоя да бъде обърнато по-специално внимание на теми, които не присъстват в предварително обявените 16 точки от ПП. Това са темите за сигурността и мигрантския натиск, за българското земеделие, култура и регионално развитие. Тя предложи първо "да се отсее спорното от безспорното" в приоритетите на двете партии, а после разговорите да продължат в "по-широки или по-тесни експертни групи".

От партията на Бойко Борисов изразиха подкрепа за поставяне таван на цената за тока за българския бизнес, но в размер от над 200 лв. Те видяха и допирни точки по отношение на увеличаването на учителските заплати, инвестициите в образованието и спорта и подпомагането на бизнеса. Изразиха и готовност за дебат по антикорупционното законодателство и правосъдна реформа.

От своя страна, "Продължаваме промяната" се обяви за приемане на нов бюджет за следващата година, тъй като според тях старият бюджет не може да изпълнява същите мерки на фона на настоящата инфлация. Те искат актулизиране на социалните плащания.

Сблъсък за държавния бюджет

Темата, която изостри диалога в срещата, се оказа тази за бюджетните разходи. Асен Василев заяви, че не трябва да се прави избор между социалните политики и бюджетния дефицит и двете не са в противоречие. Той прогнозира, че българският брутен вътрешен продукт (БВП) ще е с 30 млрд. по-висок от разчетите в бюджета за тази година заради високият икономически растеж и инфлацията.

Делян Добрев от ГЕРБ обаче нарече прогнозите "сватбарско наддаване" и изрази своите съмнения, че БВП ще достигне 180 млрд. следващата година, като изтъкна, че параметрите се разминават с изчисленията на Българската народна банка и Министерството на финансите. Добрев посочи, че ако всички предложение на ПП бъдат приети, това може да доведе до много по-тежък дълг за държавната хазна и затова "не трябва да си играем с огъня".

Василев не прие доводите му и отговри, че "знае малко повече за бюджета" от Добрев.

В края на срещата от "Продължавам промяната" казаха, че дискусиите трябва да продължат, а от ГЕРБ изразиха надежда, че евентуалните работни групи по различните въпроси ще започнат работа през следващата седмица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024