Роувърът Perseverance кацна успешно на Марс

NASA постигна успех в ключовия етап от мисията си до Марс Perseverance.

Капсулата, на чийто борд се намира изследователският робот, пътуваше в продължение на 7 месеца до планетата, а в четвъртък, около 22:56 ч. българско време кацна на повърхността на планетата.

Събитието може да се проследи на живо:

Марсоходът излетя с ракета Atlas V на 30 юли 2020 г. от Кейп Канаверал. На 18 февруари 2021 г. беше спуснат до повърхността на Марс с помощта на т.нар. "небесен кран". Това бе най-трудната част от експеримента, която проваляше няколко изследователски мисии.

Само 40% от приземяванията на Червената планета досега са били успешни, а преходът от горния атмосферен слой до повърхността й често се описват с израза "седем минути на ужас".

Целият процес по кацането се извърши автоматизирано, без намеса от земния контрол, който следеше само данни от телеметрията. Успехът беше потвърден с изпращането на снимки от повърхността на Марс.

Perseverance носи седем инструмента, с които ще може да провежда експерименти, след като пристигне на Марс.

Целта на роувъра е да провери дали на планетата някога е имало живот и да събере проби, които ще бъдат върнати за изследване на Земята.

Част от комплекта на Perseverance е малък хеликоптер, наречен Ingenuity, който ще тества летенето в атмосферата на Марс - интересна информация за евентуални бъдещи мисии до планетата, при които повърхността й ще може да се изследва от въздуха.

Цялата мисия Perseverance струва почти 3 млрд. долара и се очаква да продължи 687 дни (една "година" на Марс, или продължителността на обиколката на планетата около Слънцето).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024