Началникът на израелското военно разузнаване подаде оставка

Началникът на израелското военно разузнаване Аарон Халива е подал оставка и ще бъде освободен от поста, когато бъде решено кой да поема длъжността, съобщиха от Въоръжените сили на Израел.

"Генерал Халива, в координация с началника на щаба, е поискал да бъдат прекратени задълженията му. Взето е решение той да напусне поста си и да се пенсионира от армията, след като бъде назначен негов наследник," се посочва в официалното съобщение на военните.

Халива вече пое отговорност за провала на военното разузнаване, допуснало пробив в защитата на Израел и позволило да се случи нападението на ислямистката групировка "Хамас" на 7 октомври 2023 г.

В писмото, с което подава оставка, той посочва, че неговата дирекция "не се е справила със задачата, която ѝ е била поверена".

Това е първият високопоставен служител, който се отказва от поста са след най-смъртоносно нападение в историята на Израел. Тогава 1200 души, предимно цивилни, бяха убити, а други над 250 бяха взети в плен.

Атаката доведе до продължаваща вече повече от шест месеца война в Газа с цел призната от ЕС и САЩ за терористична групировка "Хамас" да бъде унищожена, а пленниците - освободени.

Споре AP след оставката на Халива е възможно още високопоставени служители да поемат отговорност, че не са предотвратили нападението от 7 октомври, и да се оттеглят от постовете си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024