Началникът на реанимацията в МБАЛ-Гоце Делчев почина от Covid-19 Снимка: © Getty Images

Още един български лекар почина след заразяване с Covid-19. Това е началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев – д-р Милан Първанов.

Преди дни той е бил хоспитализиран в София, където състоянието му рязко се е влошило и е починал след усложнения на Covid-19. Не е имал сериозни придружаващи заболявания. Новината съобщиха неговите приятели д-р Неда Бакърджиева и д-р Димитър Христов във Facebook.

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)

Бакърджиева споделя, че болницата в Гоце Делчев се е „крепила“ на д-р Първанов, който е бил единственият анестезиолог в нея. „Още няколко като мен прииждащи покриваха по няколко дена, за да може той да си вземе глътка въздух. Но той беше човекът. Имах щастието да го познавам, макар и само от няколко месеца. Беше загрижен за хората и обичаше живота и работата си. Разболя се от коронавирус“, казва тя.

Още през месец май МБАЛ – Гоце Делчев приемаше болни от коронавирус – особено след като огнище на заразата стана село Осина в община Сатовча. Инфекциозното отделение бе препълнено и затова се наложи да се направят още две Covid-отделения.

„В реанимация са останали 3 сестри да въртят графика, които още не са болни. Разбира се, ако се разходите из града няма да имате усещане за пандемия. В който и да е град, впрочем, в България. Животът си тече за сметка на животите на други. Да, аз сигурно няма да умра от корона, но не искам 50-годишните ми колеги да умират. И възрастните хора по болниците. Почивай в мир, д-р Първанов. Съжалявам, че не ви опазихме“, споделя д-р Неда Бакърджиева.

Още през май д-р Милан Първанов е заявил, че в цялата страна има недостиг на медицински кадри и че гоцеделчевската болница е обезпечена, благодарение на вътрешните ротации и вътрешните командировки на медицински сестри към инфекциозното отделение. Все пак той е предупредил, че много скоро може консумативите да не им стигат, споделя д-р Димитър Христов.

Той добавя още, че д-р Първанов се е заразил с Covid-19 заедно с още две медицински сестри и двама лични лекари от здравното заведение. Те са излезли под карантина, а до последно началникът на отделението по анестезиология е бил на първа линия в борбата с коронавируса.

Д-р Първанов е поредният лекар, който губи битката с Covid-19. Първият смъртен случай на лекар с коронавирус в страната беше регистриран на 2 май, когато почина д-р Илияна Иванова, 43-годишна лекарка от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен. Ден по-късно стана ясно, че д-р Нели Пандова-Илиева от Спешна помощ-София е починала след лечение в Окръжна болница. На 3 юни почина и 77-годишният невролог Борислав Иванов от болницата "Св. Петка" във Видин.

В началото на юли д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София напусна този свят след инфекция с Covid-19. А в края на август коронавирусът отне живота на цяло семейство лекари от община Белица (обл. Благоевград) – Муса, Ава и Емил Вакльови.


Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024