Снимка: © Getty Images

Още един български лекар почина след заразяване с Covid-19. Това е началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев – д-р Милан Първанов.

Преди дни той е бил хоспитализиран в София, където състоянието му рязко се е влошило и е починал след усложнения на Covid-19. Не е имал сериозни придружаващи заболявания. Новината съобщиха неговите приятели д-р Неда Бакърджиева и д-р Димитър Христов във Facebook.

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)

Бакърджиева споделя, че болницата в Гоце Делчев се е „крепила“ на д-р Първанов, който е бил единственият анестезиолог в нея. „Още няколко като мен прииждащи покриваха по няколко дена, за да може той да си вземе глътка въздух. Но той беше човекът. Имах щастието да го познавам, макар и само от няколко месеца. Беше загрижен за хората и обичаше живота и работата си. Разболя се от коронавирус“, казва тя.

Още през месец май МБАЛ – Гоце Делчев приемаше болни от коронавирус – особено след като огнище на заразата стана село Осина в община Сатовча. Инфекциозното отделение бе препълнено и затова се наложи да се направят още две Covid-отделения.

„В реанимация са останали 3 сестри да въртят графика, които още не са болни. Разбира се, ако се разходите из града няма да имате усещане за пандемия. В който и да е град, впрочем, в България. Животът си тече за сметка на животите на други. Да, аз сигурно няма да умра от корона, но не искам 50-годишните ми колеги да умират. И възрастните хора по болниците. Почивай в мир, д-р Първанов. Съжалявам, че не ви опазихме“, споделя д-р Неда Бакърджиева.

Още през май д-р Милан Първанов е заявил, че в цялата страна има недостиг на медицински кадри и че гоцеделчевската болница е обезпечена, благодарение на вътрешните ротации и вътрешните командировки на медицински сестри към инфекциозното отделение. Все пак той е предупредил, че много скоро може консумативите да не им стигат, споделя д-р Димитър Христов.

Той добавя още, че д-р Първанов се е заразил с Covid-19 заедно с още две медицински сестри и двама лични лекари от здравното заведение. Те са излезли под карантина, а до последно началникът на отделението по анестезиология е бил на първа линия в борбата с коронавируса.

Д-р Първанов е поредният лекар, който губи битката с Covid-19. Първият смъртен случай на лекар с коронавирус в страната беше регистриран на 2 май, когато почина д-р Илияна Иванова, 43-годишна лекарка от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен. Ден по-късно стана ясно, че д-р Нели Пандова-Илиева от Спешна помощ-София е починала след лечение в Окръжна болница. На 3 юни почина и 77-годишният невролог Борислав Иванов от болницата "Св. Петка" във Видин.

В началото на юли д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София напусна този свят след инфекция с Covid-19. А в края на август коронавирусът отне живота на цяло семейство лекари от община Белица (обл. Благоевград) – Муса, Ава и Емил Вакльови.


Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос