Началникът на реанимацията в МБАЛ-Гоце Делчев почина от Covid-19 Снимка: © Getty Images

Още един български лекар почина след заразяване с Covid-19. Това е началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев – д-р Милан Първанов.

Преди дни той е бил хоспитализиран в София, където състоянието му рязко се е влошило и е починал след усложнения на Covid-19. Не е имал сериозни придружаващи заболявания. Новината съобщиха неговите приятели д-р Неда Бакърджиева и д-р Димитър Христов във Facebook.

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)

Бакърджиева споделя, че болницата в Гоце Делчев се е „крепила“ на д-р Първанов, който е бил единственият анестезиолог в нея. „Още няколко като мен прииждащи покриваха по няколко дена, за да може той да си вземе глътка въздух. Но той беше човекът. Имах щастието да го познавам, макар и само от няколко месеца. Беше загрижен за хората и обичаше живота и работата си. Разболя се от коронавирус“, казва тя.

Още през месец май МБАЛ – Гоце Делчев приемаше болни от коронавирус – особено след като огнище на заразата стана село Осина в община Сатовча. Инфекциозното отделение бе препълнено и затова се наложи да се направят още две Covid-отделения.

„В реанимация са останали 3 сестри да въртят графика, които още не са болни. Разбира се, ако се разходите из града няма да имате усещане за пандемия. В който и да е град, впрочем, в България. Животът си тече за сметка на животите на други. Да, аз сигурно няма да умра от корона, но не искам 50-годишните ми колеги да умират. И възрастните хора по болниците. Почивай в мир, д-р Първанов. Съжалявам, че не ви опазихме“, споделя д-р Неда Бакърджиева.

Още през май д-р Милан Първанов е заявил, че в цялата страна има недостиг на медицински кадри и че гоцеделчевската болница е обезпечена, благодарение на вътрешните ротации и вътрешните командировки на медицински сестри към инфекциозното отделение. Все пак той е предупредил, че много скоро може консумативите да не им стигат, споделя д-р Димитър Христов.

Той добавя още, че д-р Първанов се е заразил с Covid-19 заедно с още две медицински сестри и двама лични лекари от здравното заведение. Те са излезли под карантина, а до последно началникът на отделението по анестезиология е бил на първа линия в борбата с коронавируса.

Д-р Първанов е поредният лекар, който губи битката с Covid-19. Първият смъртен случай на лекар с коронавирус в страната беше регистриран на 2 май, когато почина д-р Илияна Иванова, 43-годишна лекарка от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен. Ден по-късно стана ясно, че д-р Нели Пандова-Илиева от Спешна помощ-София е починала след лечение в Окръжна болница. На 3 юни почина и 77-годишният невролог Борислав Иванов от болницата "Св. Петка" във Видин.

В началото на юли д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София напусна този свят след инфекция с Covid-19. А в края на август коронавирусът отне живота на цяло семейство лекари от община Белица (обл. Благоевград) – Муса, Ава и Емил Вакльови.


Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023