"Началото на две легенди". Как Меси и Ламин Ямал като бебе се появяват на снимка преди 16 години

Годината е 2007 г. Младият Лионел Меси позира за снимки с бебе в съблекалнята на стадион "Камп Ноу" в Барселона за фотосесия на благотворителен календар.

20-годишният тогава футболист вече си е създал име на феноменален спортист и е въпрос на време да се превърне в един от най-великите играчи. Фотографът обаче със сигурност не е имало как да знае, че кадърът му ще стане исторически - защото бебето е Ламин Ямал.

Едва 16-годишният днес испанец прави фурор в международния футбол - той е голямата звезда не само на националния си отбор, но и на Евро 2024 изобщо. С негов гол Испания се класира на финала на първенството.

За гола му срещу Франция на полуфинала във вторник ще се говори десетилетия напред - невероятното попадение го направи най-младият човек, отбелязал гол в историята на турнира.

Отдавна забравената снимка на Меси и Ямал се появи отново в публичното пространство, след като бащата на младежа я публикува в Instagram миналата седмица с текст: "Началото на две легенди".

Неслучайна случайност

През 2007 г. благотворителната организация Уницеф организира томбола в град Матаро, където живее семейството на Ламин.

"Те се записаха за участие в томболата, за да се снимат на "Камп Ноу" с играч на Барса. И я спечелиха", разказва Жоан Монфор, автор на кадрите и фотограф на свободна практика за Associated Press.

В интервю за AP той споделя, че задачата никак не е била лесна, защото Меси е "много интровертен човек".

"Изведнъж се озова в съблекалня с пластмасова вана, пълна с вода, и бебе в нея. Беше сложно. Отначало дори не знаеше как да го държи", спомня си Монфор.

Подобно на Меси, и Ямал започва да играе за тима на Барселона, но приликите не свършват до тук.

  • Едва на 7-годишна възраст Ламин е привлечен в прочутата клубна академия "Ла Масия", откъдето тръгва и ранната кариера на аржентинския футболист. Не след дълго Ямал се изявява като потенциален талант в редиците на клуба.
  • През втората си година в "Барселона" вкарва 56 гола в общо 30 мача.
  • Понастоящем Ямал е най-младият голмайстор както на клуба, така и в Испанската лига.

Монфор споделя, че едва когато снимката започнала да се разпространява в интернет миналата седмица, разбрал, че бебето е Ямал.

От 1991 г. насам той има дълга кариера на спортен фотограф, като е следил развитието "Барселона" по целия свят, но по думите му "никога не е изпитвал такова вълнение за някоя от снимките си".

"Много е вълнуващо да бъда свързан с нещо, което е предизвикало такава сензация. Честно казано, това е много приятно чувство", коментира той.


Ламин Ямал Ламин Ямал, който само на 16 г. стана най-младият футболист, играл на Европейско първенство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024