Над 1 млн. французи протестираха срещу пенсионната реформа на Макрон Снимка: © Getty Images

Най-малко 1 млн. души излязоха по улиците на Париж и други градове във Франция, за да протестират срещу плановете на президента Еманюел Макрон да повиши пенсионната възраст, съобщава "Асошиейтед прес".

На фона на масовата демонстрация, френските профсъюзи обявиха нови стачки и протести на 31 януари, като обещаха да се опитат да накарат правителството да отстъпи от плановете си за увеличаване на пенсионна възраст от 62 на 64 години. Макрон твърди, че мярката е необходима, за да се запази финансовата жизнеспособност на пенсионната система, но според синдикатите тя застрашава трудно извоюваните права на работниците.

Президентът отчете общественото недоволство по темата, но заяви, че "трябва да направим тази реформа", за да "спасим" френските пенсии.

"Ще го направим с уважение, диалог, но и с решителност и отговорност", добави той.

По време на протестите се наложи полицията за борба с безредиците да използва сълзотворен газ заради няколко дребни инцидента. Полицията в Париж съобщи, че 38 души са били задържани заради безредици.

В страна със застаряващо население и нарастваща продължителност на живота, където всеки получава държавна пенсия, правителството на Макрон твърди, че реформата е единственият начин да се запази платежоспособността на системата. Профсъюзите предлагат вместо това да се въведе данък върху богатите или да се увеличат вноските от заплатите на работодателите, за да се финансира пенсионната система.

Заради планираната реформа синдикатите свикаха стачка за първи път от 12 години. Стачките сериозно нарушиха транспорта, училищата и други обществени услуги в цяла Франция.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че повече от 1,1 млн. души са протестирали, включително 80 хил. в Париж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024