154 болници са достигнали заплатите от 2000 лв. за лекар и 1500 за сестра Снимка: © Булевард България

Общо 154 болници в страната са достигнали основни възнаграждения от 2000 лева за лекар и 1500 за медицинска сестра, а други около 200 – предимно по-малки лечебни заведения, не са стигнали до тези суми.

Това показват обобщените данни на Националната здравноосигурителна каса към 30 септември.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев заяви в понеделник, че независимо дали са достигнали тези възнаграждения или не, всички болници ще продължат да работят с увеличените с 25% цени на клиничните пътеки от май месец и няма да бъдат санкционирани.

Това е резултат от решението на Върховния административен съд отпреди дни, с което бяха спрени текстовете в Националния рамков договор, които обвързваха заплащането с достигането на определени нива на заплащане в болниците.

Салчев каза, че голяма част от областните и големите университетски болници са достигнали заложените нива на заплати от 2000 лева за лекар и 1500 за медицинска сестра, като това се е случило чрез намаляване на допълнителното материално стимулиране за сметка на по-високи основни заплати.

"Там където не са достигнати тези нива са основно малки лечебни заведения. Само едно голямо университетско лечебно заведение не ги е достигнало. Голяма част от болниците, които не са достигнали тези възнаграждения, по наши данни са в рамките на 50-100-150 лева под изискуемата стойност", допълни той.

Салчев каза още, че сред въпросните 222 лечебни заведения, които не са постигнали заплатите от 2000 лева за лекар и 1500 лева за сестра, са и 40-тина диагностично-консултативни и медицински центрове, с които НЗОК има договори по пътеки за болнична помощ.

"Там заплатите се формират по друг начин и не можем да говорим за достигане на заложените нива. По-високите възнаграждения не са достигнати и в болниците за рехабилитация, където има сезонност на дейностите. Но основната част от големите болници, независимо от формата на собственост са достигнали нивата от 1500 за сестра и 2000 лева за лекар", посочи Салчев.

Той поясни, че засега не се предвижда индексация на цените на клиничните пътеки. Припомняме, че такава индексация изискаха в петък сдруженията на частните, университетските, областните и общинските болници.

На този етап НЗОК не възнамерява да разблокира повече средства от резерва си за болниците, тъй като обмисля вариант да го ползва, за да изплати авансово пари за януари следващата година и така да подпомогне бюджета за 2023 г.

Това е един от вариантите, с които НЗОК разполага в случай, че държавата и фондът останат без приет бюджет за догодина и работят по тазгодишните параметри.

На заседанието на Надзорния съвет на НЗОК е решено да се платят 43 млн. лева за надлимитна дейност на болниците за периода от началото на годината досега.

Болниците, които не са постигнали договореното увеличение на заплатите на медицинския персонал от 1-ви август, няма да бъдат санкционирани, а всички лечебни заведения ще получат допълнителни средства от Здравната каса за последните три месеца на годината в общ размер 774 милиона лева.

Председателят на Надзорния съвет д-р Александър Златанов каза, че това е станало след извършени проверки и анализ на причините за формирането ѝ.

"Някои лечебни заведения в пандемията са се организирали и са успявали да поемат и Covid болни и да не нарушат останалата си планова дейност. А на други места плановата дейност беше преустановена и пациентите са били пренасочвани към други лечебни заведения", добави той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024