Над 50 проекта за 100 млн. евро срещу Covid-19: Научният съвет отговори на подалия оставка президент

Европейският съвет за научни изследвания към Европейската комисия отговори на подалия оставка във вторник президент Мауро Ферари и изтъкна четири причини, които оборват твърденията на 60-годишния италианец с американско гражданство и действат като аргумент за напускането му.

Ферари застана начело на организацията на 1 януари тази година, но напуска след само три месеца на поста, тъй като е „загубил вяра в самата система“. Причината, която изтъкна е, че е бил „изключително разочарован от европейския отговор срещу Covid-19“. Според него той се характеризира с „пълна липса на координация на здравните политики на страните членки, продължаващото противопоставяне срещу свързаните инициативи за финансова подкрепа и широко разпространени едностранни решения за затваряне на граници“.

Той съобщи, че е изготвил план за борба с Covid-19, подкрепен от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, но отхвърлен единодушно от Европейския съвет за научни изследвания. Той е включвал финансиране за „нови лекарства, нови ваксини, нови диагностициращи методи, нови поведенчески подходи, базирани на науката“.

Съветът за научни изследвания съобщи в официално изявление на сайта си, че още на 27 март всички 19 активни членове на организацията единодушно са поискали оставката на Ферари като президент, тъй като публичната му позиция за подкрепа на учените на първа линия се е различавала коренно от предложенията към съвета. Освен това не е участвал във важни срещи и е прекарвал голяма част от времето си в САЩ.

„По време на тримесечния период, в който професор Ферари бе начело, той показа пълна липса на признателност към подхода на Европейския съвет за научни изследвания да подкрепя модела на отличната наука, създаден и приложен от най-добрите учени в Европа. Въпреки че изрази подкрепата си в свои публични изявления, предложенията, които отправи към Научния съвет, не отразяваха позицията му. Той не осъзна контекста, в който Европейският съвет за научни изследвания бе поставен в рамките на програмата за изследване и иновация на ЕС – „Хоризонт 2020“, съобщиха от организацията, която е създадена през 2007 г. като част от ЕК.

От съвета казаха още, че професор Ферари „прояви липса на ангажимент към ЕСНИ, проваляйки се в това да участва в много важни срещи, прекарвайки много време в САЩ и проваляйки се в това да защити програмата и мисията на ЕСНИ“.

В своя отговор към италианеца с американски паспорт организацията изтъква, че Ферари е предприел няколко лични инициативи, без да се консултира с Научния съвет. Вместо това е използвал своята позиция, за да „промотира своите собствени идеи“.

„И последно, професор Ферари бе включен в няколко външни начинания – някои академични, други – рекламни, което отне голяма част от времето му и усилията му. В няколко случаи се оказа, че това заема предимство пред ангажираността му с Европейския съвет за научни изследвания. Натовареността с тези дейности се оказа несъвместима с мандата му на президент на Научния съвет“, споделиха от организацията.

Мауро Ферари е известен като един от първите основатели на наномедицината. Получава няколко международни награди и академични признания за своите проучвания и публикации. Работил е за Националния институт за ракови заболявания в САЩ, Тексаския медицински университет, университетите в Калифорния, Охайо и други, а години наред осъществява колаборации с европейски институции.

Той подаде оставка на 7 април, но от ЕСНИ съобщиха, че тя е вследствие на единодушен вот на недоверие от членовете на организацията. От Европейския съвет за научни изследвания се противопоставят срещу позицията на Ферари, който твърди, че организацията не финансира достатъчно проекти, свързани с борбата срещу Covid-19.

„Всъщност много финансирани от ЕСНИ изследователи вече известно време проучват щамовете на коронавируса и много други също толкова опасни патогени“.

От организацията обявиха, че над 50 проекта на обща стойност над 100 милиона евро, финансирани от Европейския център за научни изследвания, „допринасят за борбата срещу Covid-19, осигурявайки данни от няколко различни научни сфери като вирусология, епидемиология, имунология“. Освен това проучват пътищата за нови лечения, общественото здраве, медицинските уреди, изкуствен интелект, социално поведение и кризисен мениджмънт.

Организацията посочва в официалното си съобщение, че цялата тази информация е обществено достояние и може да се открие в сайта ѝ. Включени са и показания от финансирани проекти в борба срещу коронавируса.

„Научният съвет иска да изясни, в случай на всякакви съмнения, че абсолютно подкрепя тезата, че научните изследвания ще осигурят най-добрите решения за борба с пандемия като Covid-19".

„Съжаляваме за твърдението на професор Ферари, което до голяма степен спестява истината. Научният съвет остава посветен на преследването на мисията, която е започнал: да подкрепи пробивните изследвания по модела „отдолу нагоре“ (б.а. – подход за съставяне на системи, които след това да се развият в по-сложни и първоначалните да се превърнат в подсистеми на по-голямата).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024