Над 50 са жертвите на снежната буря в САЩ, Джо Байдън обяви бедствено положение в щата Ню Йорк Снимка: © Twitter @Governor Kathy Hochul

Лошото време и снежните бури в САЩ продължават, като жертвите на студа вече са над 50 на територията на страната. Най-сериозно е положението в щата Ню Йорк на границата с Канада. Там загинаха най-малко 28 души, повечето от град Бъфало, който остава непроходим. Президентът Джо Байдън обяви извънредно положение.

Десетки хиляди души са без ток заради виелицата, започнала на 23 декември. Вече четвърти ден температурите в североизточната част на САЩ са минусови, а снежните преспи са близо 1 метър. В продължение на дни хора бяха блокирани в колите си, много от които вече са изоставени на пътя и затрупани. Въведена е забрана за шофиране в засегнатите от бурята региони.

Лошото време създаде и транспортен хаос, като над 3800 полета бяха отменени по време на коледните празници. Тежките метеорологични условия засегнаха около 175 милиона американци, които живеят в централната и източната част на страната. Студът продължава и тази седмица.

Това е най-тежката снежна буря в щата Ню Йорк от 1977 г. насам. Тогава - отново в град Бъфало, загиват 23 души. "Регистрираха условия за снежна буря в продължение на 37,5 часа. Това просто не се случва", каза метеорологът на CNN Том Сатър.

Дори изпратените на помощ аварийни и възстановителни автомобили закъсаха в снега.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024