Надежда Йорданова: За 24 часа ГЕРБ променяше диаметрално позицията си за Митрофанова

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова определи като "много тревожно" поведението на ГЕРБ по казуса с поканата до Елеонора Митрофанова на първото заседание на 48 Народно събрание.

Йорданова отказа да посочи поименно кои са били депутатите от ГЕРБ, отказали да я подкрепят в призива ѝ руската посланичка да не бъде канена на 19 октомври, но изрази недоволство от липсата на "реакция и инстинкт" у тях.

"Вчера имахме конкретни задачи за решаване и въпроси за обсъждане. Тук става въпрос за адекватна бърза реакция, за инстинкт да приложиш програмата, която защитаваш. Русия е изключена от Съвета на Европа, мисля, че въпросът дали посланикът да бъде поканен, въобще не е спорен. Много е тревожно това поведение на ГЕРБ - за 24 часа от няколко различни представители на тази партия, която твърди, че е евроатлантическа, виждаме различно говорене - не само от гледна точка на детайлите, а диаметрално противоположни становища", каза тя.

Само няколко часа по-рано Вежди Рашидов обяви, че депутатите нямали право да отказват покана до Митрофанова и че липсата ѝ щяла да е сравнима с "обявяване на война" на Русия.

Бойко Борисов реши лично да се намеси и да обяви, че Митрофанова "е нежелана" и от ГЕРБ в 48 Народно събрание - заплашвайки, че депутатите от най-голямата група няма да влязат в парламента, ако тя се появи въпреки сигналите към нея.

В bTV Надежда Йорданова каза, че на 13 октомври ще се проведе подготвена нова организационна среща на парламентарните групи, на която този казус отново ще бъде поставен на обсъждане.

"Не става дума само за протокол - а за формиране на 48 Народно събрание, докато в Европа има война, започната от Русия. Русия завзема територии от друга държава. Много е важно първото заседание да мине с достойнство, а не да се превръща в театър за политически цирк", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024
Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024