Еврокомисар, вицепремиер или бивш финансов министър - кой ще оглави Европейската инвестиционна банка? Снимка: © Getty Images

Европейският съюз навлиза във финалния етап на надпреварата за следващ ръководител на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Позицията е все по-престижна и желана от когато ѝ да било заради ролята ѝ във финансирането на възстановяването на Украйна и екологизирането на европейската икономика.

Петък е последният ден за събиране на кандидатури за ръководството на банката на ЕС, която финансира програми в и извън общността. В очакване на финална проверка кандидатите вече са ясни, а надпреварата ще се засили през следващите седмици, пише европейското издание на "Politico".

Оглавяването на най-голямата многостранна финансова институция в света винаги е било престижен пост във финансовите и икономическите среди. Отскоро се обмисля и разширяването на нейните правомощия, така че тя да предоставя финансова подкрепа за още стратегически инвестиции, свързани с цифровия и със зеления прехода като например суровини, зелени технологии или биотехнологии.

В надпреварата за отговорната позиция се включват представители на няколко страни. Настоящият европейски комисар по конкуренцията и дигиталното регулиране Маргрете Вестагер е може би най-голямото име в списъка. Нейното присъствие показва колко отговорен и желан е постът в банката.

Вестагер беше предложена от Копенхаген за председател още през юни и се смяташе, че има най-високи шансове да получи позицията. Тя обаче загуби подкрепата на някои столици, включително Париж след неуспешния ѝ опит да назначи американец за главен икономист по въпросите на конкуренцията в ЕС - ход, който никак не се хареса на Франция.

В последния момент Испания също се включи с предложение - своя вицепремиер и финансов министър Надя Калвиньо. Тя отговаря за държавните финанси на Испания от 2018 г. насам и председателства Международния валутен и финансов комитет на Международния валутен фонд (МВФ).

Преди да се присъедини към ръководеното от социалистите испанско правителство, Калвино е била старши мениджър в Европейската комисия в продължение на 12 години. Финансовият министър беше представена от своята страна като жена със "силни постижения" и "богат опит в съответните области като финанси, бюджетиране, финансово регулиране, икономическа политика и цифровизация".

В надпреварата участват и двама настоящи заместник-председатели на ЕИБ - Тереза Червинска, бивш министър на финансите на Полша, и Томас Острос, бивш шведски министър. Италия пък предложи кандидатурата на своя бивш министър на финансите Даниеле Франко.

След като кандидатите бъдат проверени, държавите-членки на ЕС заедно ще трябва да се споразумеят за ръководител на банката.

В търсене на компромиси

Процесът не се ръководи от министрите на финансите в обичайната им група Екофин, а от Управителния съвет на ЕИБ. Това отрежда на белгийския министър на финансите Винсент Ван Петегем, който председателства този съвет, ролята на неформален търсач на компромиси.

Въпреки това, въпросът за следващия шеф на финансовата институция ще бъде обсъждан предимно в Париж и Берлин. Кандидатурата на еврокомисар Вестагер отслабна след недоволството на Франция около нейно решение, но страната все още не е заела категорична позиция относно ръководството на ЕИБ.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви по-рано, че подкрепата на страна му ще зависи от това дали кандидатът за поста ще подкрепи инвестиции в ядрената енергия. Франция ще вземе предвид и дали той ще подкрепи други френски интереси, като например стремежа за повече инвестиции в отбраната.

Финансовите министри на ЕС сега трябва да намерят консенсунс и да се споразумеят кой да застане на ръководния пост в банката, като решението ще бъде взето с квалифицирано мнозинство. Това ще стане на неофициална среща в Испания в средата на септември.

ЕИБ предоставя милиарди евро за множество проекти и играе важна роля за насърчаването на конкурентоспособността на ЕС. Нейн настоящ ръководител е Вернер Хойер, който беше преизбран през 2018 г. за втори мандат, който приключва през януари.

Постът в базираната в Люксембург финсова институция досега никога не е бил заеман от жена, а евентуалният избор на Вестагер, Калвиньо или Червинска може да промени това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024