"Надявам се да бъда добър пример за някоя малка Мария" Снимка: © bTV / Тази събота

"България е прекрасно място. Всеки се радва да чуе, че от толкова китно и малко местенце нещата са възможни. И това е най-големият подарък. Ако ние не си вдъхваме надежда и не се подкрепяме да мечтаем дръзко, защо е този живот?.. Искам да помогна това да се случва на колкото може повече хора" - това каза Мария Бакалова, първата българска актриса с номинация за "Оскар", в интервю за "Тази събота" на bTV.

25-годишната звезда се върна в страната за кратко, преди да замине за филмовия фестивал в Кан, където ще се състои световната премиера на "Жените наистина плачат". Филмът на Мина Милева и Весела Казакова с участието на Мария Бакалова беше включен в секцията "Особен поглед" и ще излезе на екран на 14 юли.

"За мен е чест, че български филм е селектиран в Кан. Мисля, че се е случвало само веднъж преди това - с "Посоки" на Стефан Командарев. Изкараха селекцията малко преди да отпразнувам рождения си ден. Знам, че Весела и Мина са невероятни професионалисти и работят твърдо години наред. Във всяко нещо, което създават, има послание, мотив. Тяхното изкуство не само е интересно за гледане, то е призвание. Правят го, защото трябва да се направи", каза тя.

"Надявам се всички хора да го видят и да поплачат с нас. Тъй като филмът е толкова чист и искрен, той е и много смешен. Има тънка линия между трагичното и комичното, което британците постигат най-добре", коментира Бакалова в разговора.

Само преди седмица стана ясно, че американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която организира наградите "Оскар", е поканила официално българската актриса за част от журито, гласуващо за носителите на отличията.

"Това е голяма отговорност и огромен комплимент. Няколко часа по-рано един журналист ми беше писал "Поздравления за Академията". Запитах се какво има предвид и дали този мейл е за мен. Той отговори "Ще разбереш по-късно". После екипът ми се обади с новината, докато бяхме в Монако. Радостта е и голяма отговорност. Това означава, че аз ще използвам мястото си в Академията да изгледам всички филми, да ми помогнат да стана по-добър актьор или творец, ако искам да пиша, да снимам и да режисирам", каза Мария Бакалова.

На въпрос дали славата след успеха на "Борат 2" я е променила, тя сподели, че вече се старае "да бъде по-отговорна за действията си" заради отговорността на публичната си позиция.

"Надявам се да бъда добър пример за някоя малка Мария от Бургас или Варна. Обикновено съм била по-първична и казвам това, което е в главата ми. Сега се питам: Почакай малко, стоиш ли зад думите си?"... Това, което ме кара да се чувствам чиста, е, че заставам зад това, в което вярвам и много ми се работи", каза тя.

Най-новите проекти на Бакалова са хорър на продуцентската компания A24 (създателите на хита от 2019 г. "Midsommar") и филм на Джъд Апатоу, в който тя си партнира с актьори като Педро Паскал, Дейвид Духовни и др.

"Едно е еквивалентно за всички добри артисти - те са добри хора. Добрият артист е някой, с когото можеш да пиеш чаша чай, да се смееш на вицове, да пишеш песни. Снима се много лесно и забавно, те са големи импровизатори. Със Саша също импровизирахме, но ние работихме с истиснки хора и следиш къде те ще те заведат. Докато тук импровизацията беше в рамките на вече установен сценарий", каза Бакалова.

Съветът й към всички момичета, които се вдъхновяват от нейния успех?

"Трябва да рискуваш, да вярваш и да работиш усилено, дисциплинирано и отдадено. Отдадеността е най-важното за един артист. Защото изкуството стои преди теб".


Мария Бакалова беше една от знаменитостите на ревю на Армани в Париж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022