Само до преди 2 години Стивън Спилбърг беше смятан за един от най-големите критици на стрийминг-индустрията заради заплахата за бъдещето на традиционните киносалони и преживяването на филмите на голям екран. 

Неофициално се твърдеше, че режисьорът има намерение да предложи реформа в правилата на Филмовата академия, които на практика да дисквалифицират от номинациите за "Оскар" всички филми, разпространявани предимно през дигитални платформи. 

Промените така и не бяха осъществени, а междувременно Covid-пандемията преобърна целия бизнес на кинопроизводството и разпространението с хастара навън. 

Изненадващо - създателят на "Спасяването на редник Райън" и "Списъкът на Шиндлер" също се "предаде" на новата вълна в индустрията. 

Спилбърг е подписал договор с Netflix чрез продуцентската си компания Amblin Partners за създаването на няколко нови игрални филма на година за каталога на стрийминг гиганта. 

Amblin вече имат подобен договор с един от най-големите разпространители в света Universal Pictures - той няма да бъде разтрогван, а ще продължава да се изпълнява паралелно с новото споразумение с Netflix. 

Amblin и Netflix вече имат опит със сътрудничеството: стрийминг платформата излъчи техния филм The Trial of the Chicago 7, режисиран от Арън Соркин през 2020 г., който получи шест номинации за "Оскар". 

Netflix финансира и предстоящия филм на Брадли Купър "Maestro", посветен на живота на композитора Ленард Бърнстейн. 

"Разказването на истории завинаги ще бъде в центъра на всичко, което правим в Amblin, а от момента, в който започнахме да дискутираме евентуалното партньорство с Тед Сарандос (главен изпълнителен директор на Netflix), беше абсолютно ясно, че разполагаме със страхотен шанс да разкажем нови истории заедно и да достигнем до публиката по нови начини", казва Стивън Спилбърг в съобщението, с което съобщава за договора си с платформата. 

Каталогът на Amblin, разработен по договора с Universal, също е впечатляващ. В него влиза носителят на "Оскар" за най-добър филм "Зелената книга", както и военният епос "1917" на режисьора Сам Мендес, носител на три статуетки от наградите на Филмовата академия. 

В следващите седмици излиза и Stillwater, продуциран от Amblin, в който ще играе Мат Деймън. Филмът ще направи премиерата си на фестивала в Кан. 

Deadline съобщава, че независимо от ангажиментите си с Universal и Netflix, Стивън Спилбърг няма никакви намерения да преправя класическите си филми в нови версии, продължения и други подобни форми на носталгично монетизиране. 

Спилбърг вече е получил оферта от Universal за нов филм по легендарните "Челюсти", но отговорът на режисьора е бил "твърдо не". Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?