Снимка: © GettyImages

Парламентът днес окончателно гласува поправка в Закона за туризма, с която се въвежда нов данък върху собствениците на имоти, отдавани краткосрочно под наем с платформи като Airbnb и Booking.com. Новият налог е туристически – той ще се събира за всяка нощувка и ще бъде между 40 и 80 стотинки на легло.

Предложението дойде от председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ, след като вече е било гласувано от комисията още миналия четвъртък чрез поправки в Закона за независимия финансов одит.

Целта на промяната е стаите, отдавани онлайн, да бъдат приравнени с хотелите с една звезда, чиито ставки за нощувка са същите, пише „Сега“.

Поправките бяха критикувани от БСП, но до дебат в пленарна зала не се стигна.

Собствениците, които отдават имоти на туристи онлайн, ще трябва да начисляват новия данък в цената на нощувките и да го внасят ежемесечно до средата на всеки следващ месец. Туристическите налози се определят всяка година от общинския съвет на съответното населено място и варират в зависимост от категорията на обекта. 

Всяка нощувка на турист, направил резервация онлайн, ще бъде обложена с 0.40 лв. данък в София и Пловдив, с 0.50 лв. във Варна, с 0.80 лв. в Банско. Законът гласи, че общинските данъчни служби имат отговорността за събирането им. 

До края на март наредбата за регистрация на тези места за гости трябва да бъде готова. Собствениците ще трябва да ги запишат в общините в срок до три месеца, а ако не го направят, ще бъде спиран достъпът им до онлайн платформите. Предвижда се апартаментите да имат регистрационен номер, който да бъде описван в обявата им.

Новите налози идват, след като управляващите вече въведоха годишен патентен данък на собствениците на имоти, отдавани под наем онлайн. Той е между 25 и 250 лв.

Управляващите имаха идеи за още един налог, но се отказаха от поправката след множество критики. Те предлагаха собствениците да не могат да настаняват гости в апартаментите си, ако не получат съгласието на поне 50% от съседите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години