НАП разкри умопомрачителни данни за ръста на хазартния бизнес през 2023 Снимка: © Getty Images

Приходите на хазартните компании в България са се увеличили в гигантски пропорции само за една година - това показват данни на НАП, които са публикувани по питане на "Медиапул".

Справката е по повод изплатените парични награди над 5000 лв. на участници в хазартни игри - нещо, което операторите са длъжни да декларират пред данъчните.

От тях става ясно, че броят на раздадените суми е достигнал до огромна сума от почти 5.8 милиарда лева, а получателите на премиите са над 120 000 души.

Това е двойно повишение само за едногодишен период на фона на по-плавното покачване между 2017 и 2022:

Колкото до паричните суми - там ръстът е над 800% за 7-годишен период, което хвърля светлина върху огромните парични потоци, преминаващи през хазартния сектор.

Увеличението само за една година е близо 147%. В справката не присъстват всички останали по-малки изплатени суми на клиенти. Отделно от това са приходите, които хазартните оператори не разпределят, а ползват за оперативни разходи, данъци и корпоративна печалба.

Както "Медиапул" посочва - само оборотът на изплатените по-големи суми за хазарт е по-висок от публичните разходи, които Бюджет 2024 отделя за сектор "Отбрана".

Те цитират коментар на Тихомир Безлов от ЦИД, който определя този скок като "голяма изненада" и се учудва, че институциите оставят без коментар толкова необяснимо нарастване на обема на хазартния пазар в България след 2021.

Инфлуенсърите на хазарта

Младите, хазартът и зависимостите - примерът на Хърватия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024