Снимка: © Wikipedia

Националната агенция за приходите е започнала проверка в ДП "Български спортен тотализатор" и в още 14 дружества, които сполучават обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта. 

Това съобщават от НАП, като посочват, че работят по сигнал на самото министерство заради съмнения за финансови нарушения между 2015-2020 г. 

Според информацията - данъчните инспектори ще проверят всички финансови документи и договори за съответния период, както и даренията, направени от тотото, въпреки наличието на загуби, констатирани от одитните доклади. 

Останалите 14 дружества са получатели на средства по договори за строителство на физкултурни салони и спортни съоръжения, става ясно от съобщението на НАП. 

Ще бъдат проверявани всички данъчни и финансови аспекти на тези договори, като работата по случая би трябвало да приключи до 3 месеца. 

Още през лятото на 2020 г. Сметната палата публикува доклад за дейността на Тотото само за двугодишен период от 2017 до 2018 г., в който бяха отчетени над 20 нарушения и слабости в мениджмънта на държавното предприятие. 

Изводите на одиторите говорят за системни слабости и липса на ефективност в държавната хазартна компания, които са свързани не само с конкурентния натиск от страна на частните организатори на игри, но и с некачествено управление на дружеството и с бездействие от страна на Министерството на младежта и спорта. 

В него се посочваше, че докато тотото превишава разходите си за издръжка и развитие, то се ангажира с предоставянето на дарения без цялостен контрол относно целевото използване на средствата (около 1,8 млн. лв. в съответния период).  

С основната част от тях са финансирани различни спортни мероприятия за младежи, организирани от общини и спортни клубове. Освен това са се давали пари на федерации, треньори и спортисти за високи постижения. Всички тези разходи са извършени "без предприятието да има финансова възможност за това, което не кореспондира с принципа за икономичност при разходването на публични средства". 

Сметната палата разкри къде отиват парите от тотото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"