НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор Снимка: © Wikipedia

Националната агенция за приходите е започнала проверка в ДП "Български спортен тотализатор" и в още 14 дружества, които сполучават обществен ресурс от Министерството на младежта и спорта.

Това съобщават от НАП, като посочват, че работят по сигнал на самото министерство заради съмнения за финансови нарушения между 2015-2020 г.

Според информацията - данъчните инспектори ще проверят всички финансови документи и договори за съответния период, както и даренията, направени от тотото, въпреки наличието на загуби, констатирани от одитните доклади.

Останалите 14 дружества са получатели на средства по договори за строителство на физкултурни салони и спортни съоръжения, става ясно от съобщението на НАП.

Ще бъдат проверявани всички данъчни и финансови аспекти на тези договори, като работата по случая би трябвало да приключи до 3 месеца.

Още през лятото на 2020 г. Сметната палата публикува доклад за дейността на Тотото само за двугодишен период от 2017 до 2018 г., в който бяха отчетени над 20 нарушения и слабости в мениджмънта на държавното предприятие.

Изводите на одиторите говорят за системни слабости и липса на ефективност в държавната хазартна компания, които са свързани не само с конкурентния натиск от страна на частните организатори на игри, но и с некачествено управление на дружеството и с бездействие от страна на Министерството на младежта и спорта.

В него се посочваше, че докато тотото превишава разходите си за издръжка и развитие, то се ангажира с предоставянето на дарения без цялостен контрол относно целевото използване на средствата (около 1,8 млн. лв. в съответния период).

С основната част от тях са финансирани различни спортни мероприятия за младежи, организирани от общини и спортни клубове. Освен това са се давали пари на федерации, треньори и спортисти за високи постижения. Всички тези разходи са извършени "без предприятието да има финансова възможност за това, което не кореспондира с принципа за икономичност при разходването на публични средства".

Сметната палата разкри къде отиват парите от тотото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024