Въпреки напрежението по границата, България и Северна Македония почетоха паметта на Гоце Делчев Снимка: © Screenshot/БНТ

Новината е обновена в 17:15 ч. на 4 февруари


Граничният пункт "Гюешево" между България и Северна Македония се оказа временно затворен в деня, когато двете страни отбелязват 151 години от раждането на Гоце Делчев.

Това създаде известно напрежение, тъй като български граждани са били възпрепятствани да вземат участие в честванията в Скопие. Близо четири часа българските граждани е трябвало да чакат на границата. По данни на служители на пункта автомобилите са били спрени заради неработеща система, тъй като не е имало ток и обработването на данните е било възпрепятствано.

Имало е и списък с няколко лица, които не са допуснати да участват в поклонението, тъй като властите смятат, че могат да предизвикат провокации.

На 4 февруари България и Северна Македония почитат паметта на Гоце Делчев - български революционер и идеолог на борбите за освобождението на Македония и Одринско. Начело на българската делегация в Скопие беше вътрешният министър Иван Демерджиев.

Той потвърди информацията, че е имало забавяне с българските автомобили на границата. Демерджиев обяви, че "за да няма такива проблеми в бъдеще" ще подготви три генератора, които да бъдат дарени от българското МВР на българо-македонските гранични пунктове.

"За съжаление, разбрах, че проблемите са продължили и след ръчната обработка. Подобно поведение е неприемливо. То не съответства на отношенията между нашите два народа. Още повече, че проблемът беше само в едната посока - на влизане в Северна Македония. Колите, които излизаха, минаваха безпрепятствено", допълни той, цитиран от БНТ.

Българският вътрешен министър каза още, че неговият северномакедонски колега е отказал да поднесат заедно цветя на гроба на Гоце Делчев.

Честванията тази година се проведоха на фона на засилени мерки за сигурност заради засиленото напрежение между София и Скопие през последните месеци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024