Напрежение във Великобритания: Имало ли е руска намеса в референдума за "Брекзит"? Снимка: © Getty Images

Британското правителство не е направило достатъчно, за да се справи с опитите за руска намеса на референдума за „Брекзит“ от 2016 г. Това обявиха от Комитета за разузнаване и сигурност в Лондон. Те публикуваха дълго чакания доклад, в който стават ясни опитите на Москва да се намеси чрез кампании за дезинформация и други методи за влияние върху обществените нагласи.

Няма как да бъде потвърдено, че Русия се е намесила в британската политика преди четири години. Но от Комитета за разузнаване и сигурност (ISC) твърдят, че правителството „активно е избягвало“ да разследва проблема, който е бил валиден и по време на референдума за независимост на Шотландия от 2014. В доклада пише, че има "достоверни коментари с открит достъп“, от които се предполага, че Москва е водела кампанията отпреди 6 години.

От Комитета критикуваха „Даунинг Стрийт“, че не са публикували доклада навреме. Британското правителство изрази категорична позиция, че не е видяло „никакви доказателства за успешна намеса в референдума за Европейския съюз“. „Анализ със задна дата на референдума не е необходим“, казаха управляващите, цитирани от BBC.

Държавният секретар по въпросите за външните работи Доминик Рааб коментира ситуацията в Twitter: „Бяхме достатъчно ясни, че Русия трябва да се въздържа от атаки върху Великобритания и нашите съюзници“. Каза, че управляващите ще защитават „нашата страна, нашата демокрация и ценностите ни от такива враждебни държави“.

Докладът на Комитета за разузнаване и сигурност включва няколко точки, сред които предполагаеми дезинформационни кампании на Русия, кибер тактики и включване на руски емигранти от Обединеното кралство. Заключението е, че Великобритания е била „най-важната цел“ на Москва.

Повечето от „чувствителните“ детайли обаче не са публикувани, тъй като съществуват страхове, че Русия може да използва доказателства и да заплаши Обединеното кралство, пише BBC.

Москва отрича да е оказвала влияние върху изборния процес в която и да е държава. Според руските управляващи, цитирани от „Ройтерс“, обвиненията са „антируска истерия“.

В доклада на ISC обаче пише, че руското влияние във Великобритания е „новото нормално“. Добавя се още, че много правителства са приели руските олигарси „с отворени обятия“.

Другото заключение е, че Обединеното кралство „очевидно е станало мишена“ на дезинформационни кампании около изборите, но нито една организация не е предприела решителни действия да се справи с тях. Стюарт Хоузи от Комитета съобщи, че никой не е знаел дали Русия опитва да се намеси на референдума за „Брекзит“ от 2016, тъй като „никой не е искал да знае“.

Ситуацията е сравнена с тази в САЩ през 2016 г., когато се проведоха президентски избори. Тогава обвиненията за руска намеса са били разследвани веднага след вота и бързо е било публикувано обобщение на резултатите – в рамките на 2 месеца.

От ISC смятат, че правителството ги е „разочаровало“, като не е предприело действия, когато е било известено за евентуална намеса от страна на Москва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024