Нарастват опасенията, че конфликтът в Израел може да въвлече повече страни от Близкия Изток Снимка: © Getty Images

Повече от две седмици, след като обявната за терористична групировка "Хамас" нахлу в Израел и уби близо 1400 души, напрежението в района не стихва. Нарастват и опасенията, че конфликтът може да въвлече още държави от Близкия Изток.

През нощта израелски самолети са ударили цели на "Хизбула" в Южен Ливан, продължават и въздушните атаки в Газа, съобщава „Ройтерс“.

Израел е струпал танкове и войски в близост до оградената граница около Газа за планирано сухопътно нахлуване, целящо ликвидиране на терористите от "Хамас".

Опасенията, че войната между Израел и "Хамас" може да се превърне в по-широк конфликт в Близкия изток, нараснаха през уикенда, след като Вашингтон предупреди за значителен риск за интересите на САЩ в региона и обяви ново разполагане на модерни системи за противовъздушна отбрана.

Пентагонът вече е изпратил допълнително военноморски сили в Близкия изток, включително два самолетоносача, кораби и около 2000 морски пехотинци, за да помогне за възпиране на атаки от свързани с Иран сили.

„Това, което виждаме... е перспективата за значителна ескалация на атаките срещу нашите войски и нашите хора в целия регион“, казва министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин , цитиран от „Ройтерс“.

Пред агенцията, служители по сигурността на Иран разказват, че стратегията на Иран е била да използва организации като „Хизбула“ да нанасят ограничени удари по израелски и американски цели, но да не рискуват да въвлекат Техеран в открит конфликт.

В съседна Сирия, където Иран има военно присъствие, израелски ракети удариха международните летища в Дамаск и Алепо.

На северната граница на Израел с Ливан, подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ влезе в сблъсък с израелските сили в подкрепа на „Хамас“ и това доведе до най-кървавата ескалация на граничното насилие от войната между Израел и „Хизбула“ през 2006 година.

На този фон, втори конвой от 14 хуманитарни камиона влезе през пропускателния пункт Рафа към обсадената Ивица Газа в неделя вечерта, а президентът на САЩ Джо Байдън и Нетаняху потвърдиха, че има „непрекъснат поток“ на критичната помощ за Газа .

Американският президент Джо Байдън засили и дипломатическите опити за предотвратяване на разпростирането на конфликта и свика разговори с Нетаняху и папа Франциск, както и с лидерите на Канада, Франция, Великобритания, Германия и Италия.

В съвместно изявление лидерите изразиха подкрепа за правото на Израел да се защитава. Те също призоваха за спазване на международното хуманитарно право, включително защитата на цивилните.

Очаква се холандският премиер Марк Рюте да посети Израел в понеделник, а френският президент Еманюел Макрон във вторник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024