"Народът vs. Google": Защо САЩ ще съди любимците на Силициевата долина Снимка: © Getty Images

Google тръгна по стъпките на Microsoft, в най-лошия смисъл на историческите съвпадения. 14-месечното разследване на американското Министерство на правосъдието завърши с обвинение: Компанията ще бъде дадена на съд за това, че използва нелоялни практики за запазването на монопола си в онлайн-търсачките и рекламирането при търсене.

Министерството на правосъдието на САЩ и 11 щатски прокурори твърдят, че Google използва приходите, получавани благодарение на господстващата си позиция, за да плаща на други компании да поддържат лидерството му и да блокират конкурентите, пише Recode в своя анализ по темата.

Google плаща на Apple няколко милиарда долара на година, за да може браузърът Safari да ползва тяхната търсачка по подразбиране. Услугата е предварително вградена във всички устройства, които работят под операционната система Android (собственост на Google).

Това не е първата съдебна атака срещу Google - Европейската комисия води разследвания и жалби срещу компанията от 10 години заради оплакванията от търговци в ЕС срещу алгоритмите на търсачката, която фаворизира собствените си услуги при показването на резултати. Досега ЕК е наложила общо три глоби с общ размер над 9 млрд. долара заради нелоялна конкуренция. Нищо от това не попречи на доминиращата позиция на Google, коментира Wired.

Делото на американското правителство обаче има потенциал да промени ситуацията.

"Преди две десетилетия Google се превърна в любимеца на Силициевата долина, след като откри иновативен начин за търсене на съдържание в нововъзникващия интернет.

"Този Google отдавна не съществува. Днешният Google е монополистът на входа на интернет", се казва в жалбата.

"Ако правителството не наложи антитръстовото законодателство, за да отвори конкуренцията, може да пропуснем следващата вълна на иновации. Ако това се служи, американците никога няма да видят новия Google", казва още говорителят на Министерството на правосъдието на САЩ Марк Реймонди.

Делото срещу Google стъпва върху аргумента, че три основни групи от заинтересовани лица търпят щети от практиките на компанията: американските потребители са принудени да приемат условията за ползване на личните данни, част от които са спорни; рекламодателите са длъжни да плащат "такса" на Google, за да достигнат до потенциалните си клиенти; конкурентните технологични компанни "не могат да излязат от дългата сянка на Google".

Това ще е най-голямото дело за нарушения на лоялната конкуренция от страна на технологична компания от процеса срещу Microsoft от 1998 г. заради вграждането на фирмения браузър във всички модели на Windows и премахването на възможността за изтриването му.

Ако прокуратурата спечели делото, бизнесът на Google може да бъде преструктуриран принудително, така че търсачката да се отдели от останалите услуги на компанията. Google Search е донесла над 1/2 от общите си приходи за изминалото тримесечие на Google - около 21 млрд. долара.

Технологичният гигант отхвърля критиките, като твърди, че всеки потребител е свободен да избере друг продукт и лесно може да смени предпочитаната търсачка.

"Хората използват Google по свой избор, а не защото някой ги принуждава или защото не могат да открият алтернативи", се казва в съобщение на компанията.

Близо 90% от всички търсения в интернет от американски потребители минават през Google, се казва в жалбата на правосъдното министерство.

Юристите твърдят, че тази доминираща позиция не е естествено постижение, а се поддържа чрез ексклузивни договори с производители на устройства или мобилни оператори.

Законът срещу тръстовете (т.нар. Закон Шърман) гласи, че компаниите нямат право да сключват "договори, комбинации или заговори" за създаване на монопол.

Жалбата твърди, че Google плаща на компании като Apple, LG, AT&T и др., за да ги убеди да инсталират търсачката им по подразбиране в устройствата си, и по този начин създава незаконни препятствия пред потенциалните си конкуренти.

От Google обаче твърдят, че тези договори не се различават особено от начина, по който други компании промотират собствените си продукти.

Дори дават пример с брандове за зърнени храни, които плащат на супермаркетите за поставянето на кутиите им на по-видимо място в сравнение с всички останали конкуренти.

Според прокуратурата, договорите на Google им помагат за запазването на монопола в търсенето, защото мащабът допринася за ефективността на услугата - колкото повече потребителски данни се въвеждат всекидневно, толкова по-добри стават резултатите. Колкото повече хора използват Google, толкова повече рекламодатели са склонни да платят за видимост на собствените си услуги и стоки.

По този начин Google лишава конкурентите си от качество, достъпност и финансова позиция, без които не биха могли да влязат в сериозна конкуренция на дългогодишните монополи на Google, твърдят юриситите.

Министерството на правосъдието не обръща внимание на въпроса дали монополът на търсенето влияе върху цената за клиентите - вместо това се фокусира на потенциалните дългосрочни ефекти върху снижаването на качеството, което те получават (от гледна точка на защита на личните им данни), и ограничаването на полето за иновативност.

Досега опитите за разделяне на компании в САЩ обикновено са минавали през доказване на аргумента, че търговецът не просто е постигнал монопол, но и таксува потребителите си повече от стойността, която услугата би могла да постигне в условията на по-голяма конкуренция.

Този подход обаче е доста по-труден за Google, доколкото всички негови услуги са безплатни за потребителите.

Комисията по правни въпроси в долната камара на Конгреса също водеше свое разследване срещу най-големите технологични компании (вкл. Amazon, Facebook и Apple), като стигна до извода, че всяка от тях използва монополната си власт, за да запази доминиращата си позиция в индустрията. Докладът вероятно ще се използва за нови промени в законодателството, което регулира IT-пазара.

Републиканците и Демократите имат различни мотиви за атаката си срещу гигантите, но и двете партии имат интерес от поставянето на мощта им под известен контрол.

Дори Доналд Тръмп да изгуби изборите, делото вероятно ще бъде продължено и при евентуалната администрация на Джо Байдън, твърдят експерти пред Recode.

Не само политическият елит, но и самото общество показва промяна във възприятията си за властта, която големите технологични компании упражняват върху всеки аспект на живота. Няколко служители на Google също твърдят, че е по-добре мегакомпанията да се раздели на отделни части, за да се върне към основополагащите принципи за пробив чрез нови технологии.

Изходът от делото е непредсказуем, а процесът може да отнеме години. Възможно е Google да избегне преструктурирането, ако спечели или ако постигне споразумение с държавата подобно на Microsoft.

Самата заплаха за санкции обаче вероятно ще повлияе върху мениджмънта на компанията, която ще се постави в отбранителна позиция - възможно е това да забави растежа или да създаде затруднения за ограничаването на по-малките и иновативни конкуренти чрез поглъщането им. Или както коментират в Recode:

"Гигантите като Google вече няма да могат да си позволяват да пренебрегват остарелите антимонополни правила по безнаказан начин, докато разширяват своите империи".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024