"Нас ни имат": Борисов можел да се "договори" с Христо Иванов

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов реши да отговори на Христо Иванов, като му се извини, че го е "номинирал" за премиер и обяви, че парламентарната група е готова да подкрепи мандат на "Демократична България".

Борисов даде и сигнал към президентството - според него мандат на "Български възход" няма да е стабилен, а причината за обрата в мнението му се оказват неговите възгледи за отношенията на Радев със Стефан Янев.

"Преди месец съм давал такова предложение, но тогава си мислих, че те са в добри отношения с хората, които дават мандатите. Животът показа, че... поне отстрани погледнато, не е така", каза още той.

Според него единственият вариант за "реален шанс" за ново правителство е, ако мандатът бъде връчен на "Демократична България" и се подпише споразумение с ГЕРБ - "за да не се шикалкави".

Тогава, според Борисов, "Продължаваме промяната" ще бъдат длъжни да подкрепят бъдещото управление заради ценностите си.

Преди ден Иванов обвини председателя на ГЕРБ, че с прибързаната си реакция да го предложи за кандидат-премиер е създал умишлена интрига с цел да го отстрани, а офертата за подкрепа срещу "нов обществен договор" е "кьорфишек".

"Не съм искал да предопределям или да го заличавам като политик. Това да те предложат за премиер ми се вижда опит за заличаване, обратното. Знам, че с Христо Иванов мога да се договоря. Договарял съм се", каза той с намек към периода между 2014-2015 г., когато Иванов беше правосъден министър до саботирането на исканата от него конституционна реформа.

В същото време Борисов отново иронизира съпредеседателя на ДБ заради предложението му в правителството да не влизат лидери на партии, а да бъде "техническо" управление.

"Единственото важно е този човек да е овластен от коалицията и като дойде на разговори с нас, така че като дойде при нас, да предложи каквото има да предлага. По принцип е редно, когато се обръщаш към партия, да се обръщаш към лидера. Лидерите се гушат, крият, а се изтласкват напред техници. Не знам какви ще бъдат - техник е да ти оправи пералнята, а не да взима политически решения. Не им завиждам на тези техници, които ще трябва да обикалят по стаите", каза той.

Самият Борисов отказва да се кандидатира за премиер в последните няколко неуспешни опита на ГЕРБ да събере подкрепа - за последно номинира неврохирурга Николай Габровски.

"Нас ни имат", каза още той по адрес на "Демократична България".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023