"Нас ни имат": Борисов можел да се "договори" с Христо Иванов

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов реши да отговори на Христо Иванов, като му се извини, че го е "номинирал" за премиер и обяви, че парламентарната група е готова да подкрепи мандат на "Демократична България".

Борисов даде и сигнал към президентството - според него мандат на "Български възход" няма да е стабилен, а причината за обрата в мнението му се оказват неговите възгледи за отношенията на Радев със Стефан Янев.

"Преди месец съм давал такова предложение, но тогава си мислих, че те са в добри отношения с хората, които дават мандатите. Животът показа, че... поне отстрани погледнато, не е така", каза още той.

Според него единственият вариант за "реален шанс" за ново правителство е, ако мандатът бъде връчен на "Демократична България" и се подпише споразумение с ГЕРБ - "за да не се шикалкави".

Тогава, според Борисов, "Продължаваме промяната" ще бъдат длъжни да подкрепят бъдещото управление заради ценностите си.

Преди ден Иванов обвини председателя на ГЕРБ, че с прибързаната си реакция да го предложи за кандидат-премиер е създал умишлена интрига с цел да го отстрани, а офертата за подкрепа срещу "нов обществен договор" е "кьорфишек".

"Не съм искал да предопределям или да го заличавам като политик. Това да те предложат за премиер ми се вижда опит за заличаване, обратното. Знам, че с Христо Иванов мога да се договоря. Договарял съм се", каза той с намек към периода между 2014-2015 г., когато Иванов беше правосъден министър до саботирането на исканата от него конституционна реформа.

В същото време Борисов отново иронизира съпредеседателя на ДБ заради предложението му в правителството да не влизат лидери на партии, а да бъде "техническо" управление.

"Единственото важно е този човек да е овластен от коалицията и като дойде на разговори с нас, така че като дойде при нас, да предложи каквото има да предлага. По принцип е редно, когато се обръщаш към партия, да се обръщаш към лидера. Лидерите се гушат, крият, а се изтласкват напред техници. Не знам какви ще бъдат - техник е да ти оправи пералнята, а не да взима политически решения. Не им завиждам на тези техници, които ще трябва да обикалят по стаите", каза той.

Самият Борисов отказва да се кандидатира за премиер в последните няколко неуспешни опита на ГЕРБ да събере подкрепа - за последно номинира неврохирурга Николай Габровски.

"Нас ни имат", каза още той по адрес на "Демократична България".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Борисов все пак ще даде интервю преди изборите за разлика от Делян Пеевски

Лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и "Възраждане" ще дадат интервюта за "Дарик"

18:47 - 22.10.2024
Култура

Излязоха мемоарите на Навални от затвора, в които той предвижда смъртта си

Мемоарите оглавиха книжните класации още в първия ден от излизането им

18:02 - 22.10.2024
Важно днес

Верижна катастрофа затвори част от магистрала "Тракия" до Пазарджик

При инцидента има пострадали

17:06 - 22.10.2024