Париж гъмжи от дървеници преди Олимпиадата през 2024 г. Гадинките са плъзнали из домовете на хората, хотелите, театрите и обществения транспорт.

Смята се, че причината за проблема е ръстът на пътуванията.

Всичко започна това лято, когато дървеници бяха открити в парижки хотели, домове в платформата Airbnb и други апартаменти под наем. След това буболечките бяха забелязани в киносалоните, а сега има сигнали за обществения транспорт.

Парижани и туристи публикуват срещите си с вредителите. Френското списание Health определи нашествието като източник на стрес и причина за социална изолация. Ухапванията пък са съпроводени с невероятен сърбеж. Изданието подчерта, че от септември темата за дървениците в града залива социалните мрежи.

Държавните служители са поставени под натиск да решат проблема, тъй като Париж е домакин на Летните Олимпийски игри през 2024 г.

Тази седмица заместник-кметът на града Еманюел Грегоар ще призове министър-председателя Елизабет Борн да организира конференция за решаване на ,,обществено-здравния проблем".

Междувременно френският министър на транспорта Клемент Боне написа, че ще свика среща, за да „предприеме допълнителни действия", за да успокои обществеността и да защити гражданите и гостите на Париж от паразитите.

Наскоро жена сподели снимки на възпалените си ухапвания в Twitter, като написа, че ги е получила, след като е гледала филм в UGC Cinemas. Тя посочва, че ръководството на киното не предприема каквито и да е мерки за обезпаразитяването на салоните, а тя така и не е получила отговор или извинение от мястото.

След като публикацията набра популярност, UGC Cinemas публикува извинение, в което се описват процедурите за реагиране при спешни случаи - като инспекции с обучени кучета или обработка на салоните с пара под налягане.

77,7 милиона туристи годишно са посещавали Франция между 2010 г. и 2021 г., според доклад на компанията за съхранение на багаж Radical Storage.

Това прави Франция най-посещаваната страна в света и петата най-посещавана държава от американци - с общо 3,1 милиона туристи от САЩ през 2019 г. по данни на Националната служба за пътувания и туризъм.

Над едно на всеки 10 френски домакинства е било заразено с дървеници между 2017 г. и 2022 г., според доклад на Anses, Френската агенция за храните, околната среда и здравето и безопасността при работа.

Агенцията свързва нарастването на популацията на дървениците с увеличаването на пътуванията и устойчивостта на съществата към инсектициди. Anses изчислява, че цената на нашествието от дървеници за здравето на нацията възлиза на 83 милиона евро през 2019 г.

Няма връзка между доходите на едно домакинство и вероятността от заразяване с дървеници, освен че тези с по-високи доходи успяват да си позволят обезпаразитяване и дезинфекция. Затова агенцията препоръчва „на определени домакинства да бъде предоставена финансова помощ за покриване на разходите, свързани с унищожаването на дървеници“.

Париж гъмжи от дървеници

Как да се спасим от дървениците?

Дървениците са малки, плоски, червеникаво-кафяви насекоми с дължина около половин сантиметър, преди да се нахранят.

Те излизат през нощта и обикновено се крият през деня - в рамки на легла, матраци, пружини, табли и в пукнатини на стени, мебели, подове.

Хората могат да пренесат дървеници, като влязат в контакт със заразени мебели и площи. Вредителите също така се закачат за портмонета, чанти или багаж.

Дървениците са способни да се движат между стаите в апартаменти или хотели, така че е важно да поставите багажа си на закачалка, стойка или някаква мебел (не на леглото или пода). След това веднага да изперете дрехите си и да ги поставите в гореща сушилня.

Признаците за нашествие от дървеници включват червеникави, ръждиви петна по мебелите и матраците, малки тъмни петна с размер около един милиметър по тъкани, жълта олющена кожа.

Дървениците се хранят с човешка кръв, като ухапванията им обикновено причиняват червени точки, които се появяват на зигзаг, според Американската дерматологична асоциация.

Ухапванията причиняват парене и сърбеж. И въпреки че повечето симптоми изчезват сами, лечението може да включва стероиден крем без рецепта или лечение чрез антибиотик.

Професионалната борба с дървеници може да струва между 300 и 5000 долара, според компанията за подобряване на дома This Old House. В България обезпаразитяване на стая би ви излязло средно около 50 лв., като за всяка следваща стая различните фирми предлагат отстъпка от цената.

Бюджетните опции, тип „направи си сам“, включват: използване на силиконово уплътнение за запечатване на малки скривалища; премахване на заразени предмети и мебели, които не могат да бъдат третирани; използване на защитни калъфи за матраци, които улавят насекомите и ги убиват; почистване и термична обработка - като за целта сулишнята за дрехи върши работа; парочистачки за проникване в труднодостъпни пукнатини; или студена обработка като използване на фризер, настроен на -18 градуса по Целзий, за да убие буболечките.

плуване в река Сена, Париж 100 години по-късно Париж ще позволи плуването в Сена

Боклукът в Париж "превзе" забележителностите - с помощта на AI


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024