Наследник на модната империя Hermès планира да остави милиардите си на свой служител, като го осинови Снимка: © Getty Images

Градинар в Швейцария скоро може да се окаже следващият милиардер в света и да придобие поне половината от богатство, възлизащо на около 13 млрд. долара. То на практика ще му бъде подарено от неговия работодател Никола Пуех - един от наследниците на френската компания за луксозни кожени изделия Hermès.

80-годишният Пуех ще промени предишните си планове в завещанието и да остави половината от състоянието си на своя бивш градинар. Бизнесменът иска да отмени договора, с който е завещал богатството си на основаната от него благотворителна фондация “Изократ”. И вместо това ще насочи парите и имуществото си към неговия служител, който да стане техен законен наследник.

За да може това да се служи, милиардерът ще осинови своя 51-годишен бивш градинар, като вече е започнал правната процедура по това. Към момента не е известно кой точно е мистериозният работник, който ще наследи голямото богатство. В медиите се посочва, че той е от "скромно мароканско семейство", женен е и има две деца.

Никола Пуех, който живее в южния швейцарски кантон Вале, се смята за най-големия индивидуален акционер на Hermès с дял от около 5,7% в семейната група. Дружеството спря да разкрива точния процентен дял на милиардера през 2016 г., но според класацията на Блумбърг за 2023 г. фамилията Hermès е третата най-богата в света.

Компанията, известна с луксозните си чанти и копринени шалове, в момента се оценява на повече от 232 млрд. долара, което прави неговите собствени акции на стойност над 13 млрд.

Пуех е смятан за един от най-богатите хора в Швейцария, като отделно има и имоти на стойност от около 5,9 млн. долара. Той няма половинка в живота, както и собствени деца - затова въпросът при кого ще отиде наследството му е от особен интерес.

Съобщава се, че бизнесменът вече е предал на семейството на своя градинар средства за закупуване на вила в Мароко и имот в Монтрьо, Швейцария. Но предполагаемият му план за осиновяване вероятно ще се сблъска със сериозни правни предизвикателства.

Досега се очакваше, че състоянието на милиардера ще отиде при неговата благотворителна фондация “Изократ”. Тя е създадена през 2011 г. с негови собствени финанси и основната ѝ цел е да подкрепя журналистиката в обществен интерес и организациите на гражданското общество, става ясно от информация на нейния уебсайт.

Според договора за наследство, сключен между Пуех и фондацията преди години, всички негови акции в Hermes трябва да бъдат оставени именно на нея. Промяната в това отношение може да настъпи само ако милиардерът стане баща - в този случай неговото дете ще има право на част от наследството, а ако то е мъж - 50%.

Сега благотворителната фондация оспорва плана на Пуех и твърди, че е научила за него едва наскоро.

"От правна гледна точка едностранното прекратяване на договора за наследство изглежда недействително и неоснователно. Поради това фондацията се противопоставя на анулирането на договора, като същевременно оставя отворена вратата за дискусии с нейния основател”, се казва в изявление на “Изократ”, цитирано от CNN.

Във връзка с информацията в швейцарските медии за "желанието на Пуех да осинови своя служител" благотворителната организация казва, че не е в състояние "да прецени или коментира" този въпрос, като добавя, че ще "остави на съответните органи да вземат решение”.

Осиновяването на пълнолетни лица не е често срещано в Швейцария. Обикновено съдът изисква осиновителят да е имал връзка с осиновения поне за някаква част от детските му години.

Постъпката на Пуех идва в резултат на предполагаемо напрежение в семейството, с което милиардерът отдавна не е близък. Това се дължи на цялата сага около придобиване на акции в Hermes от страна на нейния конкурент LVMH.

През 2014 г. конкурентната група за луксозни стоки LVMH, собственост на Бернар Арно - един от най-богатите хора в света - се опита да придобие значителен дял в Hermès, след като Пуех се оттегли от надзорния съвет на дружеството.

Това отприщи т.нар. "война за чанти" - както я описаха тогава френските медии. За да запазят контрола върху бизнеса си, фамилията Hermès се обединиха в нова холдингова компания H51. Пуех обаче предпочете да действа самостоятелно и не внесе своя дял в новосъздадената организация.

През 2017 г. LVMH най-накрая се отказа от опита си да изкупи колкото се може повече от акциите на Hermes и 70-те потомци на нейния основател сега все още държат контрола върху известната луксозна марка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024